Ads Top

VEH: OZB dit jaar nog harder omhoog

De gemeentelijke onroerendezaakbelasting (Ozb) stijgt dit jaar met gemiddeld 5,3 procent. In de steekproef van Vereniging Eigen Huis onder ruim 100 gemeenten van begin december vorig jaar leek de stijging nog beperkt te blijven tot 3,1 procent.

In totaal verhogen 53 van de 363 gemeenten de Ozb dit jaar met meer dan 10 procent. Koploper is de gemeente Opmeer (NH) met een stijging van 41 procent. Gemiddeld betekent dat voor huiseigenaren in deze gemeente een 121 euro hogere aanslag.

Ook in Amsterdam, Ermelo, Renkum en Nunspeet is de OZB dit jaar meer dan 20 procent hoger dan vorig jaar. Het tegenovergestelde is het geval in de gemeente Venlo, waar de Ozb dit jaar met 6 procent daalt. Ook in Goeree-Overflakkee, Weesp, Ommen en Oosterhout betalen huiseigenaren tenminste 2 procent minder belasting aan hun gemeente.

Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zullen de kosten van de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de jeugdzorg jaarlijks met 7 procent stijgen. Steeds meer gemeenten komen door de hoge zorgkosten in financiële problemen en zeggen hierdoor geen andere keuze te hebben dan de Ozb te verhogen.

Vereniging Eigen Huis vindt dat budgettaire problemen in het sociaal domein niet mogen worden afgewenteld op mensen met een eigen huis. Het demissionaire kabinet heeft echter besloten deze discussie over te laten aan een volgend kabinet.

Met een petitie riep de vereniging vorig jaar het kabinet op om te voorkomen dat de OZB om deze reden extra wordt verhoogd. De petitie werd door ruim 135.000 mensen ondertekend.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.