Ads Top

Aandeel ABN AMRO van AEX naar AMX

De notering van het aandeel ABN AMRO verhuist vanaf 22 maart van de AEX (hoofdindex) naar de AMX (midcap-index). Dat heeft beursorganisatie Euronext bekendgemaakt. De samenstelling van de AEX en de AMX wordt elk jaar in maart opnieuw bepaald.

Elk jaar op 19 februari kijkt Euronext welke beursfondsen in Nederland op dat moment de grootste zijn. Daarbij wordt vooral gekeken naar de marktkapitalisatie (de actuele koers van een aandeel x het aantal uitstaande aandelen) en naar hoeveel procent van het totaal aan aandelen vrij verhandelbaar is, dat noemen we de freefloat-weging.

De hoogste 25 beursgenoteerde bedrijven komen in de AEX, de 25 daaronder in de AMX en de 25 daaronder in de AsCX. Elk jaar op 22 maart gaan vervolgens de wijzigingen in. Overigens volgt het overgrote deel van de beleggers internationale indices zoals STOXX, waarvan ABN AMRO nog steeds deel uitmaakt. We verwachten daarom geen wezenlijke veranderingen.

Waarom wordt ABN AMRO vanaf 22 maart verplaatst naar de AMX?
“De financiële sector is sinds het uitbreken van covid-19 hard geraakt. Ook de koers van ons aandeel daalde fors. Op de reviewdatum (19 februari) was het aandeel 40 procent minder waard dan op dezelfde datum vorig jaar. Daarnaast zie je dat de technologie-aandelen afgelopen jaar juist bijna in koers zijn verdubbeld. Je zult vanaf 22 maart dus ook relatief meer technologie-aandelen in de AEX vinden. De verschuiving van het aandeel ABN AMRO naar de AMX is een reflectie van deze beweging.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.