Ads Top

Belastingaangiftes openbaar maken? Geen goed idee

De belastingaangifte doen we in de privésferen. Niemand hoeft namelijk te weten hoeveel we verdienen en hoeveel belasting we moeten betalen. Volgens econoom Anne Kingma moet dit anders en zou de belastingaangifte openbaar gemaakt moeten worden. Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan Erasmus School of Economics, ziet hier echter wel wat bezwaren in.

In een interview met NPO Radio1 geeft Kingma drie argumenten voor het openbaar maken van de aangiftes. Ten eerste zou het openbaar maken helpen tegen loondiscriminatie. Het wordt namelijk veel makkelijker om erachter te komen hoeveel je collega precies verdient. Ten tweede zou het publiceren van de aangiftes een debat kunnen stimuleren over eerlijke en efficiëntere belastingen, aangezien de impact van het Nederlands belastingstelsel veel duidelijker zou worden. Het derde argument gaat over de belastingontduiking. Het openbaar maken van de aangiftes zou belastingontduiking sterk kunnen verminderen uit angst voor gezichtsverlies onder ondernemers.

Volgens Kavelaars is het probleem van de loondiscriminatie niet iets wat doormiddel van het openbaar maken van de aangiftes opgelost zou moeten worden. ‘Dat is ook helemaal niet controleerbaar want elke functie is natuurlijk verschillend. Je kunt niet zomaar zeggen dat als twee mensen ongelijk verdienen, dit terecht of onterecht is. Dan moet je een onderzoek bij de bedrijven doen.’ Volgens Kavelaars is de belastingaangifte enkel bedoeld om de overheid te informeren over wat je aan belasting moet betalen in een jaar, en niet voor allerlei nevendoeleinden. ‘Als je iets wilt oplossen in verband met ongelijke behandeling dan moet je daar regelgeving voor maken en bij de bedrijven die informatie opvragen.’

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.