Ads Top

Campagne: herken de koers van een beleggingsfraudeur!

Nu de bankrente laag staat, lijkt beleggen een interessant alternatief. Ook wie nog weinig ervaring heeft, zoekt mogelijkheden om zijn of haar spaargeld of pensioenuitkering te vermeerderen. Maar niet alle aanbieders van beleggingsproducten zijn even betrouwbaar. De AFM en de Fraudehelpdesk waarschuwen daarom voor malafide beleggingsaanbieders.

Beleggings-oplichters gebruiken met succes allerlei argumenten en handige trucs om mensen te overtuigen op hun aanbieding in te gaan. De gedupeerden zijn vaak veel geld kwijt. In 2020 werd voor meer dan 13 miljoen euro aan beleggingsfraude gemeld, in 2018 was dit nog geen 6 miljoen euro. Het ging daarbij zowel om mensen die op een advertentie ingingen als om gedupeerden die per e-mail of telefoon werden benaderd.

In alle gevallen van beleggingsfraude worden prachtige rendementen beloofd, maar uiteindelijk wordt niets of weinig uitgekeerd.

De slachtoffers zijn over het algemeen ouder dan 50 jaar, iets vaker man dan vrouw, nog werkend of gepensioneerd, met spaargeld maar zonder veel kennis van of ervaring met beleggen.

Sommige aanbieders bieden de zogenaamde CFD’s of ‘forex’-producten aan, waarmee men kan speculeren op de stijging of daling van een valuta- of aandelenkoers. Dit zijn complexe beleggingsproducten met veel risico. Bij veel van dit soort producten kunt u in korte tijd veel geld verliezen. De drempel om hiermee te gaan handelen is heel laag, terwijl naast het risico ook de kosten vrij hoog zijn.

Hoewel de aanbieders van CFD’s in principe een legaal product aanbieden, beschouwt de AFM veel van deze partijen toch als ‘malafide’. Dit is onder meer vanwege agressieve wervingstechnieken die bepaalde aanbieders gebruiken, bijvoorbeeld het gebruik van illegale advertenties waarin BN’ers zonder hun medeweten en goedkeuring opereren. Bovendien misleiden deze malafide aanbieders hun klanten. In de telefonische ‘begeleiding’ zijn zij namelijk niet eerlijk over de risico’s en verzwijgen zij een (financieel) belang te hebben bij het verlies van de belegger. Maar liefst 8 op de 10 CFD-beleggers verliezen dan ook (veel) geld.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.