Ads Top

Daling hypotheekrentes lijkt ten einde


Er lijkt een einde te komen aan de dalende hypotheekrentes. Sinds de zomer van vorig jaar regende het hypotheekrenteverlagingen en werd elke twee weken een nieuw laagterecord bereikt. In februari heeft echter een flink deel van de hypotheekverstrekkers de hypotheekrente niet verder verlaagd of zelfs verhoogd, blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.
 
Vooral bij de hypotheekrente 20 jaar vast zijn zelfs veel renteverhogingen te zien. De gemiddelde hypotheekrente voor 20 jaar vast stagneert rond de 1,40 procent. In de maanden daarvoor gingen bijna alle hypotheekrentes elke maand omlaag. Zo daalde de gemiddelde hypotheekrente voor 20 jaar tussen 1 januari en 1 februari nog van 1,48 procent naar 1,40 procent.

Bij de hypotheekrentes van 5, 10 en 30 jaar vast ziet Geld.nl ook minder rentedalingen. Ook bij die rentevaste periodes blijft voor het eerst sinds maanden een aanzienlijk deel van de hypotheekrentes gelijk.

Hypotheekverstrekkers baseren hun hypotheekrentes op kapitaalmarktrentes. Dat zijn rentes waartegen zij zelf geld kunnen lenen. Voor de hypotheekrente van 10 jaar vast kijken banken bijvoorbeeld naar de rente op staatsobligaties voor 10 jaar. Deze kapitaalmarktrentes zijn de laatste maanden gestegen.
 
Ook overheden lenen geld van beleggers op de kapitaalmarkt, bijvoorbeeld om de corona-steunpakketten te financieren. Nu het einde van de crisis in zicht komt, verwachten die beleggers dat consumenten over een paar maanden weer flink meer geld gaan besteden. Bijvoorbeeld aan producten, maar ook aan diensten als uit eten, vakanties etc. Hierdoor verwachten ze dat de prijzen stijgen en de inflatie toeneemt. Inflatie zorgt ervoor dat het geld dat de beleggers uitlenen minder waard wordt. Om die verwachte inflatie te compenseren, willen ze een hogere rentevergoeding. Hierdoor stijgen dus onder meer de kapitaalmarktrentes.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.