Ads Top

VEB: Turbo’s terecht aan banden

In Nederland zijn er slechts enkele tienduizenden beleggers bij betrokken, maar toch is er een hoop tumult over: het voorstel van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om turbo’s aan banden te leggen. Dat neemt niet weg dat de inperking van deze producten terecht is, aangezien de belegger in meerderheid van de gevallen verlies lijdt, zo schrijft beleggersvereniging VEB.

De aanbieders hebben de kans laten liggen om tot zelfregulering te komen. Er zijn nog steeds turbo’s op de markt met een hefboom van boven de 50 tot zelfs 100 terwijl de sector had beloofd daaraan een eind te maken. Vijf vragen over de toekomstige ‘turbo-regels’.

Uit onderzoek van de AFM dat in maart 2020 werd gepresenteerd (over de periode juni 2017 tot en met juni 2018) blijkt dat gemiddeld 68 procent van de beleggers verlies lijdt bij de handel in turbo’s. Het percentage beleggers dat verlies lijdt, neemt toe met het aantal transacties per belegger: 88 procent van de beleggers met meer dan 500 transacties leed verlies. Per transactie was het gemiddelde rendement negatief: -2,9 procent (38 euro). Dat lijkt weinig, maar door de vele transacties die gedaan worden, lopen de verliezen snel op.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.