Ads Top

Banken willen financieel misbruik van ouderen altijd kunnen melden

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) pleit voor een grondslag in de wet die het banken mogelijk maakt om financieel misbruik van ouderen van ouderen altijd aan de kaak te kunnen stellen. Banken doen er veel aan om oudere klanten tegen financieel misbruik te beschermen maar zijn in hun mogelijkheden beperkt.

Op dit moment kunnen zij financieel misbruik alleen melden met toestemming van de klant. Die wil daar soms niet aan meewerken, bijvoorbeeld omdat deze onder invloed staat van een hulpverlener (vaak een familielid) die zijn of haar financiën regelt.

In het geval dat financieel misbruik nagenoeg is aangetoond en de klant toch niet wil meewerken, zouden banken – met waarborgen voor de privacy van de betrokkenen – dit willen kunnen melden bij de stichting Veilig Thuis die de wettelijke bevoegdheid heeft voor nader onderzoek.

Volgens een rapport van het ministerie van VWS uit 2018 wordt jaarlijks één op de vijftig ouderen slachtoffer van ouderenmishandeling. De meest gerapporteerde vorm van ouderenmishandeling is financiële benadeling.

Zo zijn duizenden bankmedewerkers die in contact staan met klanten getraind om signalen van mogelijk financieel misbruik te herkennen en daarop in te spelen. Daarnaast zijn onder andere (digitale) inloop- en inbelspreekuren voor ouderen en hun ondersteuners, de inzet van financiële zorgcoaches, bezoeken aan ouderen thuis door gespecialiseerde adviseurs en workshops veilig online bankieren waarbinnen ook aandacht is voor andere vormen van fraude (zoals phishing en zogenaamde ‘vriend-in-noodfraude’) waar kwetsbare groepen mee te maken kunnen krijgen. Via de 46 actieve Lokale Allianties waaraan banken deelnemen, worden ook online webinars voor zorgprofessionals georganiseerd om casuïstiek te bespreken en hen preventief te informeren over financieel misbruik. Dit draagt bij aan een verhoogde bewustwording onder ouderen en de mensen om hen heen.

Banken monitoren transacties vooraf via fraudedetectiesysteem. Dit systeem kijkt naar grote afwijkingen zoals plotselinge opnames in het buitenland. Gerichte detectie alleen op basis van leeftijd is onwenselijk en niet werkbaar.

2 opmerkingen:

 1. Hallo dames en heren, heeft u financiële hulp nodig? Ik ben Susan Benson. Ik ben een geldschieter en ook een financieel adviseur.

  Heeft u een zakelijke lening, persoonlijke lening, hypotheeklening of een lening nodig om uw project te voltooien? als uw antwoord ja is, raad ik u aan contact op te nemen met mijn kantoor. We verlenen allerlei soorten leendiensten, waaronder langlopende en kortlopende leningen. Voor meer info, schrijf ons via e-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) of stuur me rechtstreeks een bericht op WhatsApp via: +447903159998 en ontvang direct een reactie.

  Wij zijn een uitgebreide financiële dienstverlener en we zijn toegewijd om u te helpen bij het vervullen van al uw ambities. Wij zijn gespecialiseerd in het bieden van gestructureerde financieringsoplossingen aan individuen en bedrijven op de meest effectieve en snelste manier.

  Hier zijn enkele redenen waarom u contact met ons zou moeten opnemen voor een lening;
  * Gemak - U kunt altijd en overal een lening aanvragen.
  * Flexibel bedrag - u beslist hoeveel u wilt lenen.
  * Snelle directe financiering - Ontvang uw lening binnen 24 uur na goedkeuring.
  * Flexibele rentevoet - Betaalbare rentevoet van 3%.
  * Hoge goedkeuringspercentages
  * Flexibele terugbetaling - u krijgt de kans om de terugbetalingsdatum te kiezen, wekelijks, maandelijks of jaarlijks voor een periode van 1-30 jaar.
  * Eenvoudige online applicatie.
  * Persoonlijke begeleiding en expertise.
  * Geen verborgen kosten

  Loop een kans niet mis door gebrek aan geld. Neem nu contact op met mijn bedrijf, we kunnen u helpen met een lening omdat we talloze individuen en organisaties hebben geholpen die over de hele wereld in financiële moeilijkheden zijn gekomen

  Voor meer informatie over ons leningsaanbod kunt u ons uw leningsaanvraag sturen via:
  E-mail: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
  WhatsApp: +447903159998

  Tussenpersonen / Consultants / Makelaars zijn welkom om hun klanten mee te brengen en zijn 100% beschermd. In alle vertrouwen werken we samen voor de voordelen van alle betrokken partijen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo allemaal, Bent u op zoek naar een professionele handelaar, forex en binaire manager die u zal helpen bij het verhandelen en beheren van uw account met een goede en enorme winst in ruil daarvoor. u kunt contact opnemen met MR. CARLOS ELLISON voor je investeringsplan, want hij hielp me 12.000 usd te verdienen met kleine investeringsfondsen. Carlos Ellison, u bent de beste handelaar die ik kan aanbevelen aan iedereen die wil investeren en handelen met een echte handelaar, hij helpt ook bij het terugvorderen van verliesfondsen ... u kunt contact met hem opnemen via zijn e-mail:
  carlose78910@gmail.com
  Via whatsapp: (+12166263236)

  Ik raad je aan niet te aarzelen. Hij is geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.