Ads Top

Verduidelijking reikwijdte individueel vermogensbeheer in sectorbrief

Beleggingsondernemingen die beleggingsdiensten verlenen aan professionele beleggers hanteren vaak een te ruime definitie van de beleggingsdienst ‘het beheren van een individueel vermogen’.

In een sectorbrief verduidelijkt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) welke diensten niet onder de definitie van individueel vermogensbeheer vallen. Zij verwacht dat ondernemingen aan de hand van deze sectorbrief toetsen of zij voldoen aan alle vereisten en acties ondernemen waar dat nodig is.

Beleggingsdiensten vaak onterecht onder individueel vermogensbeheer geschaard
Beleggingsondernemingen hebben niet altijd de juiste vergunningen en beleggers krijgen niet de volledige bescherming.

Door het ruim interpreteren van de beleggingsdienst individueel vermogensbeheer bestaat het risico dat er ook andere beleggingsdiensten worden verleend. Mogelijk heeft de onderneming dan niet de juiste vergunningen. Of voldoet zij niet aan alle wettelijke eisen die op die beleggingsdiensten van toepassing zijn. Professionele beleggers krijgen dan niet de volledige bescherming die bij deze beleggingsdiensten hoort.

De AFM vindt het daarom belangrijk dat beleggingsondernemingen zorgvuldig vaststellen welke van de door hen verleende diensten onder de reikwijdte vallen van individueel vermogensbeheer, en welke hierbuiten. En welke gevolgen dit voor hen heeft. Om ondernemingen hiervoor een handvat te bieden, heeft de AFM in de sectorbrief de reikwijdte nader toegelicht en geïllustreerd aan de hand van een drietal praktijkvoorbeelden.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.