Ads Top

Looptijd leningen steeds korter

De gemiddelde looptijd voor een lening wordt steeds korter. In 2019 had 36 procent van alle aanvragen voor een lening bij online consumentenadviseur Pricewise een looptijd van 120 maanden. In 2020 was dit nog maar 27 procent. Dat is een daling van 25% procent, terwijl het aantal afgesloten leningen bij Pricewise dat jaar 17 procent hoger was dan in 2019. Vooral aanvragen voor verbouwingen waren populair in 2020. Bij twee derde van alle aanvragen gaat het om een leenbedrag tussen de 5.000 en 10.000 euro, zo blijkt uit analyse van online consumentenadviseur Pricewise.

Pricewise spreekt van een gunstige ontwikkeling. Hoe korter de looptijd, hoe minder je in totaal betaalt voor je lening. De oorzaak van kortere looptijden is dat kredietverstrekkers tegenwoordig per leendoel bekijken welke looptijd het beste aansluit. Zo gaan zij tegen dat klanten een onnodig lange looptijd hebben.

Deze kortere looptijden zie je niet bij alle leendoelen. Het leenbedrag ligt voor een verbouwing gemiddeld hoger. Daarom kiezen mensen ervoor dit uit te smeren over een langere looptijd vanwege lagere maandlasten. Coronatijd was populair onder verbouwers vanwege tijd en thuiszitten. Dat is ook terug te zien in het aantal leningen. Het aantal leningen voor een verbouwing van de woning is in 2020 met 36 procent gestegen.

Ruim twee op de tien Nederlanders die in de afgelopen drie jaar iets verbouwd heeft in huis en/of tuin, heeft daarvoor extra geld geleend. Bij kleine verbouwingen is extra geld vaak niet nodig, Nederlanders betalen die kosten uit hun eigen zak. De meeste Nederlanders die geld lenen voor hun verbouwing, doen dit bij de bank. Vooral 18- tot 35-jarigen lenen geld bij de bank voor grote verbouwingen. Een kredietverstrekker is daarna het populairst om bij te lenen voor een verbouwing (26%), gevolgd door overwaarde op de hypotheek (24%) en het bouwdepot (18%).

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.