Ads Top

‘Groene lening’ straks mede mogelijk door veilig data delen

Hypotheekverstrekkers en netbeheerders onderzoeken samen binnen de Data Sharing Coalition hoe consumenten hun energie-data kunnen benutten bij toekomstige ‘groene leningen’ voor het verduurzamen van hun huis. Op de conferentie NL Digitaal werden onlangs de mogelijkheden voor het delen van deze data verkend; de conferentie is nu online voor iedereen beschikbaar.

Binnen de (internationale) Data Sharing Coalition, waarvan ook Netbeheer Nederland deel uitmaakt, werken veel organisaties samen om – in het belang van de consument - het veilig delen van data tussen sectoren te bevorderen en eenvoudiger te maken. Ook de financiële sector ziet hier mogelijkheden, onder andere waar het diensten betreft op het gebied van duurzaamheid. Het Hypotheken Data Netwerk (HDN, opgezet door de gezamenlijke hypotheekaanbieders) onderzoekt de mogelijkheid van groene leningen, voor het verduurzamen van woningen.

De consument deelt data over zijn of haar energieverbruik met een tussenpersoon en/of geldverstrekker, die het besparingspotentieel van bepaalde energiebesparende maatregelen kan inschatten. Dit kan een op zichzelf staand advies zijn, maar het kan ook worden verwerkt in een advies om deze energiebesparende maatregelen te financieren met een lening.  Wie straks gebruik wil maken van deze mogelijkheid, kan een geldverstrekker veilig toegang geven tot zijn of haar energieverbruiksdata. We ontwikkelen hiervoor binnen de sector gezamenlijk een digitaal toegangssysteem waarbij de consument zelf de regie heeft en bepaalt welke partijen gebruik kunnen maken van de data.

Voor de consument wordt het delen van energie(verbruiks)data steeds interessanter. In de toekomst zullen diensten beschikbaar zijn waar consumenten gebruik van kunnen maken door de aanbieders toegang te geven tot hun energie-data. Sommige van deze diensten zijn al bekend, andere zijn nog in ontwikkeling. Denk aan het lokaal verhandelen van zelf opgewekte energie of het apart afrekenen van individuele apparaten via de slimme meter.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.