Ads Top

Consumentenbond maant ABN tot haast met vergoeding spoofing

ABN AMRO heeft nog steeds een groot aantal spoofing gedupeerden niet gecompenseerd. De Consumentenbond roept de bank op haast te maken.

Honderden consumenten raakten vele tienduizenden euro’s kwijt door spoofing. Veelal werden ze gebeld door een nummer dat van de bank leek te zijn. In werkelijkheid waren het oplichters. Die deden zich voor als medewerker van de bank. Zij meldden dat er verdachte activiteiten waren waargenomen rond de rekening van de klant. 

Vervolgens adviseerden de oplichters consumenten hun (spaar)geld veilig te stellen door het tijdelijk over te zetten naar een ’kluisrekening’. In werkelijkheid was dit een rekening van de oplichter en waren gedupeerden hun geld kwijt.

In eerste instantie vergoedde uit coulance, alleen de Rabobank de schade. Andere banken vonden dat zij niet hoefden te compenseren omdat de klant zélf het geld overmaakte. Dan is de bank, volgens de wet, niet aansprakelijk.

Nadat de Consumentenbond en tv-programma Kassaaan de bel hadden getrokken, besloot minister Hoekstra van Financien dat banken spoofingslachtoffers tóch moeten compenseren. Uit ‘coulance’ en onder voorwaarde dat er aantoonbaar sprake is geweest van identiteitsfraude en de gedupeerde aangifte heeft gedaan. De regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020.

De Consumentenbond vindt overigens dat de huidige coulanceregelingen te vrijblijvend is. Bij bankoplichting moet het uitgangspunt zijn: vergoeden, tenzij. Dat betekent dat schade altijd wordt gecompenseerd, tenzij de gedupeerde overduidelijk iets te verwijten valt. Zo nodig moet de wet hiervoor worden aangepast.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.