Ads Top

Gebruik en informatie niet-financiële aspecten in verslaggeving kan beter

 Institutionele beleggers en analisten maken nog beperkt gebruik van niet-financiële informatie, bijvoorbeeld voor de beleggingsbeslissingen. Ondernemingen stimuleren dit ook te weinig met relevante en betrouwbare niet-financiële informatie. Dat blijkt uit een verkenning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Volgens beleggers en analisten kunnen ondernemingen ervoor zorgen dat zij meer aandacht hebben voor niet-financiële informatie. Zo zouden ondernemingen in hun verslaggeving beter inzicht kunnen geven in het bedrijfsmodel en duidelijker kunnen maken welk effect niet-financiële prestaties en risico’s hebben op hun toekomstige financiële situatie.

Beleggers geven ook aan dat niet-financiële informatie nu beperkt beschikbaar, onvolledig en niet goed vergelijkbaar is. De standaardisatie van niet-financiële verslaggeving zou volgens hen bijdragen aan de relevantie en betrouwbaarheid hiervan. Dat zou volgens de ondervraagden onder meer kunnen in de vorm van uniforme definities en ‘assurance’ door een externe partij onder toezicht.

De AFM stelt dat de ingeslagen weg van standaardisatie van niet-financiële verslaggeving en aankomende wet- en regelgeving, waaronder de EU sustainable finance-taxonomie een belangrijke stap is voor het gebruik van niet-financiële informatie door beleggers en analisten. Dit kan ook ondernemingen helpen bij het rapporteren van relevante en betrouwbare niet-financiële informatie.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.