Ads Top

Sterke toename elektronisch betalen, niet minder cash in omloop

Het gebruik van betaalkaarten in het Europese betalingsverkeer neemt sterk toe. In 2015 bedroeg het aantal transacties met bankpas en creditcard in alle EU-landen 53 miljard: een stijging van maar liefst 11,5 procent ten opzichte van 2014. Maar opvallend genoeg gaat deze toename niet gepaard met minder contant geld: de hoeveelheid cash die in 2015 in omloop was, lag 7,6% hoger dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit een analyse van G4S, op basis van nieuwe statistieken van de Europese Centrale Bank (ECB) over het betalingsverkeer in de EU.

In 2015 was in de 1.240 miljard euro aan cash in omloop: 7,6 procent meer dan in 2014. De waarde van opnames bij geldautomaten (ATM’s) steeg naar een totaal van € 1.597 miljard: een toename met 8,4%. Het aantal geldopnames (12,4 miljard) bleef echter stabiel. Dat betekende dat het gemiddelde opnamebedrag sterk steeg: met 128,91 euro lag dit 13% hoger dan in 2014.

Betaalkaarten (bankpas, creditcard) zijn het belangrijkste alternatief voor cash. Dat geldt met name voor de retail- en consumentenomgeving. De 53 miljard Europese transacties in 2015 hadden een gemiddelde transactiewaarde van 49 euro en een totale waarde van 2.583 miljard. Het aantal uitgegeven betaalkaarten in Europa nam met 1,8 procent toe tot 781 miljoen stuks. Dat komt neer op ongeveer 1,5 betaalkaart per EU-inwoner. Ook het aantal POS-terminals (plekken waar met de betaalkaart betaald kan worden) steeg, en wel met 6,2 procent tot 11,2 miljoen.

De analyse van G4S van de ECB-statistieken laat een aantal opvallende verschillen zien tussen het Nederlandse en het EU-betalingsverkeer. Zo lag de toename van het aantal POS-terminals in Nederland beduidend hoger dan het EU-gemiddelde: 11,6 procent versus 6,5 procent. Daarentegen nam de waarde van ATM-geldopnamen in Nederland veel minder toe dan in de rest van Europa: 0,8 tegenover 8,4 procent.

Dat kan samenhangen met de relatief goede bereikbaarheid van geldautomaten in Nederland, waardoor mensen niet per se hogere bedragen per keer behoeven op te nemen. Het aantal ATM-opnamen daalde in Nederland behoorlijk (met 6,2 procent), terwijl dit in de EU licht toenam (een plusje van 0,1%). Ook de toename van de gemiddelde waarde van een opname bij een geldautomaat was in Nederland lager dan elders. In absolute bedragen bevindt Nederland zich met een gemiddelde waarde van 133,70 euro licht boven het Europese gemiddelde van 128,91.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.