Ads Top

50plussers zijn niet financieel fit

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse 50plussers vermogend, maar onvoldoende financieel vaardig zijn. De gemiddelde 50plusser beschikt over een vermogen van 228.000 euro, 26% meer dan het gemiddelde Nederlandse huishouden. Tegelijkertijd slaagt slechts 15% van de ondervraagde 50plussers erin om vijf financiële basisvragen goed te beantwoorden. 

“De financiële kennis en vaardigheid van Nederlandse 50plussers is te laag”, aldus de Tilburgse econoom prof. dr. Dirk Brounen. “Eenvoudige spaar- en beleggingsprincipes zijn voor de gemiddelde 50plussers te complex. Dat is een probleem, want onze overheid verwacht wel dat 50plussers steeds meer van hun eigen oude dag zelf organiseren, ook financieel.”

Samen met prof. dr. Kees Koedijk bestudeerde Dirk Brounen de financiële fitheid van Nederlanders op basis van een groot steekproefonderzoek (The DNB Household Survey van CentERdata). Hierin worden ruim 2000 Nederlandse huishoudens regelmatig ondervraagd over de psychologische en economische aspecten van hun financiële keuzes. Volgens de onderzoekers zijn huishoudens financieel fit wanneer zij voldoende vermogen hebben opgebouwd én in staat zijn om met dit vermogen financieel vaardige keuzes te maken. In een tijd van een terugtrekkende overheid is het belangrijk dat huishoudens beschikken over voldoende middelen en kennis om meer eigen financiële regie te voeren. Vooral op het vlak van kennis blijkt nog een grote uitdaging te liggen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.