Ads Top

Minder belasting voor kleine spaarder

D66-Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg wil spaargeld belasten op basis van het werkelijke rendement en niet meer op basis van een fictief rendement, dat niemand meer haalt door de lage rentestand.

Van Weyenberg: “Op dit moment betalen veel spaarders meer belasting dan dat zij rendement halen op hun spaargeld. Je betaalt nu in feite voor het hebben van spaargeld, dat is de wereld op z’n kop! Daarom willen we belasting heffen over de daadwerkelijke rente die iemand echt ontvangt op spaargeld. Daarnaast willen we kleine spaarders nog meer ontzien door het belastingvrije gedeelte van spaargeld te verhogen. Hier trekken we 200 miljoen voor uit en dit willen we de komende kabinetsperiode realiseren.”

Het kabinet heeft in 2017 al een eerste stap gezet om spaargeld eerlijker te belasten. Maar met het nieuwe systeem wordt er nog steeds een aanname gedaan over hoe het vermogen is verdeeld over portefeuilles zoals spaargeld en aandelen. Dit maakt het systeem ingewikkeld en juist als je relatief veel veilig spaargeld aanhoudt, betaal je meer belasting dan je rendement krijgt. D66 vindt dit oneerlijk en wil daarom snel een grote stap zetten om spaargeld eerlijker en op basis van het daadwerkelijk behaald rendement belasten. “We gaan uit van de werkelijke verdeling tussen spaargeld en overig vermogen zoals aandelen en obligaties. Als al je vermogen op een spaarrekening staat, betaal je alleen belasting over het gemiddelde rendement wat een spaarrekening in dat jaar oplevert. Zo wordt spaargeld niet ten onrechte hoog belast. De hoogte van het spaargeld wordt meerdere keren per jaar gemeten om zo te voorkomen dat mensen strategisch gaan schuiven tussen spaargeld en aandelen. Je betaalt zo dus alleen belasting over de gemiddeld ontvangen rente op spaargeld in een jaar. Als je maar weinig rente krijgt hoef je dus ook weinig belasting te betalen,” aldus Van Weyenberg.

D66 verhoogt ook het heffingsvrije vermogen van spaargeld zodat je pas later begint met belasting betalen. Van Weyenberg: “We verhogen de vrijstelling met 10.000 euro naar 35.000 euro. Hierover betaal je dus geen belasting, D66 wil zo de kleine spaarders ontzien. Zo kunnen starters langer belastingvrij sparen, omdat zij bijvoorbeeld een huis willen kopen. En ouderen die jarenlang gespaard hebben voor hun oude dag, houden zo wat extra’s over.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.