Ads Top

Nederlander mist kennis van geldzaken

85 procent van de Nederlandse huishoudens heeft te weinig kennis van financiën. Dat blijkt uit onderzoek van prof. dr. Dirk Brounen en prof. dr. Kees Koedijk van TIAS Business School uit Tilburg. Ruim 2.000 respondenten is gevraagd om antwoord te geven op 5 financiële basisvragen. Slechts 15% was in staat om alle vragen juist te beantwoorden.

Het gemiddelde huishouden in Nederland bezit 177.000 euro aan vermogen. Geld dat voor 63 procent vast zit in de eigen woning. De rest komt voort uit banktegoeden (spaargeld), beleggingen en inboedel. Dat is een probleem, want de Nederlandse overheid trekt zich terug en burgers moeten steeds meer zelf de financiële regie voeren.

Huishoudens die bestaan uit 30'ers en 40'ers doen het daarbij slechter dan de 50-plussers. Het gemiddelde huishouden van mensen in de leeftijdscategorie 30-49 jaar bezit 105.000 euro aan vermogen. 61 procent daarvan zit vast in de eigen woning. Maar liefst 86 procent van de ondervraagde 30'ers en 40'ers heeft moeite met het beantwoorden van de vijf basisvragen. De 50-plussers hebben gemiddeld 228.000 euro aan vermogen. Daarvan zit 64 procent vast in de eigen woning. Van deze groep is 85 procent niet financieel vaardig, dit terwijl 22% denkt wel financieel vaardig te zijn.

Over dit spanningsveld tussen de groeiende financiële verantwoordelijkheid en de gebrekkige financiële fitheid onder Nederlandse huishoudens schreven Dirk Brounen en Kees Koedijk het onlangs verschenen boek Nooit Meer Slapend Arm. Hierin beschrijven zij hoe Nederlandse huishoudens weer meer eigen financiële regie kunnen nemen in hun leven. Brounen en Koedijk laten zien dat het eenvoudig en vooral ook leuk is om zelf nieuwe combinaties te maken van je hypotheek, pensioen en spaargeld en om daarmee je eigen 'Begroting van Geluk' te bouwen. Een aanrader voor iedereen die zijn administratie liever uitstelt dan oppakt, en zijn pensioenoverzicht liever opbergt dan doorleest.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.