Ads Top

Aangiftecampagne 2016 van start: steeds meer online

Vanaf morgen doet Nederland aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2015. Staatssecretaris Wiebes gaf vandaag het startsein voor de aangifteperiode. Dit jaar hebben acht miljoen mensen een uitnodiging  om online aangifte te doen ontvangen, waaronder 1,2 miljoen ondernemers die vanaf dit jaar voor het eerst ook aangifte doen via Mijn Belastingdienst. Mensen die voor 1 april aangifte doen, horen vóór 1 juli of zij geld terugkrijgen of moeten betalen.

‘Nu iedereen online aangifte kan doen is er een einde gekomen aan de oude manier van digitaal aangifte doen’, vertelde de staatssecretaris vanochtend. Deze digitale aangifte begon twintig jaar geleden met de aangiftediskette, die al snel werd opgevolgd door een programma dat mensen op hun computer konden downloaden. Sinds dit jaar doet iedereen online aangifte inkomstenbelasting via MijnBelastingdienst of de app Aangifte 2015.

 De vooraf ingevulde online-aangifte heeft grote voordelen. Mensen maken twee tot drie keer minder fouten. Hierdoor kan de Belastingdienst burgers en bedrijven beter van dienst zijn. En doordat de Belastingdienst efficiënter werkt, kan meer worden ingezet op controle waar dat nodig is. Dat zorgt voor hogere belastingopbrengsten. Daarnaast kost de online-aangifte voor particulieren en bedrijven minder tijd. Mensen die niets hoeven te wijzigen of aanvullen kunnen vliegensvlug aangifte doen via de app Aangifte 2015.

De online-aangifte past bij de ontwikkeling dat mensen steeds vaker digitaal  zaken doen met overheid en bedrijfsleven. Zo hebben ruim 3,6 miljoen mensen inmiddels hun Berichtenbox op MijnOverheid geactiveerd, en komen er per dag 20.000 bij. Toch blijven er altijd mensen voor wie digitaal een te grote stap is. Deze groep wordt weliswaar steeds kleiner, maar de Belastingdienst blijft goed in de gaten houden wat deze groep precies nodig heeft aan hulp en ondersteuning. ‘Mijn moeder doet al zelf online aangifte. Mijn schoonmoeder laat het online door haar dochter doen, online is niet alleen handig voor de mensen die het zelf doen maar ook voor diegenen die hulp bieden’, benadrukte Wiebes. Op basis van onder andere  wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Twente en signalen van maatschappelijk dienstverleners, zorgen we voor passende hulp en ondersteuning. Zo is er ook dit jaar weer Hulp bij Aangifte en heeft de Belastingdienst een samenwerking gesloten met de openbare bibliotheken voor computergebruik en –hulp.

Aangifte is vanaf morgen mogelijk via www.belastingdienst.nl/aangifte en voor mensen die de vooraf ingevulde gegevens niet hoeven aan te vullen of te wijzigen is de app Aangifte 2015 op smartphone of tablet te gebruiken. Vragen kunnen worden gesteld via twitter @Belastingdienst, de Facebookpagina van de Belastingdienst en de Belastingtelefoon.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.