Ads Top

Vermeend benoemd tot FinTech-afgezant

Oud-minister Willem Vermeend gaat de FinTech-sector in Nederland verder vooruit helpen. Vermeend, internetondernemer en hoogleraar Economie 4.0, gaat als speciale afgezant de schakel vormen tussen de FinTech-sector, de overheid, het bedrijfsleven en de toezichthouders. Hij gaat proberen problemen voor technologische bedrijven in de financiële sector op te lossen en gaat Nederland op de kaart zetten als centrum van financiële vernieuwing.

Vermeend (67) is in die – onbezoldigde en parttime - functie benoemd door de ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën). Zijn aanstelling is een reactie op het hoge tempo van ontwikkelingen in de FinTech. Digitalisering in de financiële sector zal naar verwachting de komende jaren een grote impact hebben.

De benoeming van de FinTech-afgezant is onderdeel van een verbreding van de vorig jaar januari begonnen Actieagenda Smart Industry. Vermeend maakt al deel uit van de stuurgroep Smart Industry.
Hij is daarnaast sinds 2013 bezig met het aanjagen van ICT-projecten in het MKB, waaronder 3D-printen en Big Data. Vermeend is ook hoogleraar Economie 4.0 aan de Open Universiteit en schreef boeken over onder meer Big Data, 3D-printen en het Internet of Things. Hij was staatssecretaris van Financiën van 1994 tot 2000 en daarna nog twee jaar minister van Sociale Zaken.

Volgens minister Dijsselbloem bieden de ontwikkelingen in de FinTech-sector kansen. ‘Zeker in Nederland waar we nog zo afhankelijk zijn van de klassieke rol van banken. We kennen de kwetsbaarheid daarvan en weten hoe moeilijk het soms is voor jonge ondernemers om krediet te krijgen bij banken. FinTech biedt startups en mkb’ers meer mogelijkheden om hun project of bedrijf te financieren. Met lagere kosten en meer snelheid.’

Minister Kamp: ‘Startups zorgen voor innovatie. Zij zorgen ervoor dat techniek efficiënter wordt, veiliger en makkelijker te gebruiken. Bedrijven als Bunq en Adyen doen dat al. De hele sector profiteert ervan als startups en gevestigde bedrijven hun krachten bundelen, samen met de overheid die over de regelgeving gaat. Willem Vermeend is bij uitstek de persoon om dit te stimuleren en aan te jagen.’

Vermeend stelt dat digitalisering, automatisering en robotisering een grote impact hebben op de industrie en onze economie. ‘De fabriek van de toekomst is Smart. Het is voor industriële ondernemers geen keuze meer of ze vernieuwen, het is noodzaak als ze concurrerend willen blijven op de internationale markt. Deze vernieuwing vraagt ook vernieuwende financieringsvormen. Het is daarom ook belangrijk dat de financiële sector meegaat met deze ontwikkeling en digitalisering als topprioriteit stelt. Door slim samen te werken en van elkaar te leren kunnen de industrie en de financiële sector elkaar verder brengen en stimuleren. Met veel plezier ga ik de schakelfunctie tussen de FinTech-sector, industrie en overheid invullen’, aldus Vermeend.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.