Ads Top

IBAN betalingen worden simpeler

De Europese Centrale Bank werkt aan een systeem waarmee iedereen eenvoudig geld naar elkaar kan overmaken. Dat kan door de IBAN aan een zogeheten alias te koppelen, zoals een telefoonnummer of e-mailadres. De ECB verwacht binnen uiterlijk drie jaar dit nieuwe betaalsysteem in te kunnen voeren. Het mobiele betaalsysteem gaat gelden voor heel Europa. Ook geld overmaken naar het buitenland wordt daarmee veel gemakkelijker. Het bedrag is na transfer naar een andere rekening direct beschikbaar, ook als er tussen verschillende banken wordt overgemaakt.

'IBAN moet simpeler', zegt ECB-directielid Yves Mersch, die in een exclusief interview met Frederieke Hegger van RTL Z de plannen van het ECB bekend maakte. 'De IBAN is in 2014 geïntroduceerd om internationale betalingen gemakkelijker te maken. Eén probleem: het is een lang en ingewikkeld nummer dat mensen moeilijk kunnen onthouden'. legt Mersch bij RTL Z uit.

De ECB wil het nieuwe betaalsysteem in de komende jaren invoeren, maar is nog wel bezig met het wegwerken van 'technische en juridische obstakels'. In Europese landen gelden verschillende regels die het invoeren van een dergelijk betaalsysteem kunnen belemmeren en wellicht moet wetgeving worden aangepast. Bij technische obstakels noemt Mersch het voorbeeld dat je soms meerdere IBAN-nummers hebt, en maar één telefoonnummer. Hiervoor worden momenteel een oplossingen ontwikkeld.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.