Ads Top

Radar peilt mening over staatsbank

Radar wil weten wat Nederland vindt: is er behoefte aan een staatsbank? Daartoe staat een enquête online waarin iedereen zijn of haar mening kwijt kan.

Er is sprake van een staatsbank als de staat de enige aandeelhouder is van een bank. De bank is dan in handen van de staat. Natuurlijk kan de overheid dan op verschillende manieren invloed uitoefenen op het beleid van de bank.

Grof gezegd zijn er twee uitersten: de staat bepaalt ook het beleid van de bank. Dat zou betekenen dat de minister van Financiën ook aan het hoofd van de bank staat. Daartegenover staat dat de staat alleen aandeelhouder is en de bank het eigen beleid bepaalt. Denk daarbij aan hoe dat met ABN-AMRO geregeld was en nu met SNS. In die laatste vorm staat de bank natuurlijk alsnog wel onder invloed van de politiek, zoals ieder bedrijf gevoelig zal zijn voor de aandeelhouders.

Staatsbanken kunnen echter moeilijk concurreren. Dat komt doordat de Europese Commissie het banken die staatssteun ontvangen, verbiedt om als prijsleider op te treden. Ze mogen bijvoorbeeld wel een spaarrente bieden die marktconform is, maar ze mogen niet de béste spaarrente bieden.


Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.