Ads Top

SeniorWeb biedt hulp bij digitale belastingaangifte

De blauwe envelop van de Belastingdienst zal de komende jaren gaan verdwijnen nu de overheid heeft besloten steeds meer digitaal met de burger te communiceren. Voor veel ouderen gaat deze ontwikkeling erg snel. SeniorWeb heeft daarom de Wegwijzer Digitale Belastingaangifte ontwikkeld, zodat iedereen zelfstandig zijn belastingaangifte kan blijven doen.

"Het verdwijnen van de blauwe envelop roept veel vragen op," aldus Daniël de Levita, directeur van SeniorWeb. "Wij merken aan de reacties van onze leden dat er behoefte is aan ondersteuning bij de verschillende stappen van het digitaal belastingaangifte doen, zoals het activeren van MijnOverheid. Om hieraan tegemoet te komen hebben wij een wegwijzer ontwikkeld. De wegwijzer biedt advies voor zowel de mensen die al online zijn, als voor de mensen die nog niet online zijn. We hebben hierover ook regelmatig contact met de Belastingdienst, waarbij we onze ervaringen en de feedback van onze leden delen".

Van de ruim 6 miljoen vijftigplussers in Nederland zijn er ongeveer 1,2 miljoen nog niet online, en dus zijn bijna 5 miljoen senioren dit al wel. Maar ook de senioren die al digitaal vaardig zijn hebben vragen over de digitale belastingaangifte. Uit onderzoek onder leden van SeniorWeb blijkt dat bijna driekwart van hen de belastingaangifte reeds online doet, maar ook dat veel mensen graag meer informatie en tips willen over dit onderwerp. Voor alle mensen die moeite hebben met online aangifte doen heeft SeniorWeb de Wegwijzer Digitale Belastingaangifte ontwikkeld met duidelijke uitleg over alle stappen van het digitaal aangifte doen.

Mensen die familie, vrienden of bekenden in hun omgeving hebben die nog niet online zijn, vinden in de Wegwijzer een pdf met advies dat zij kunnen uitprinten en aan de persoon zonder internet kunnen geven. De pdf begint met de geruststelling dat de belastingaangifte op papier doen mogelijk blijft. Verder wordt uitgelegd hoe mensen anderen kunnen machtigen om voor hen de belastingaangifte te doen, en hoe zij de overstap naar de online aangifte kunnen maken.

De Wegwijzer Digitale Belastingaangifte omvat dus uitleg voor zowel mensen met computer als mensen zonder computer. De Wegwijzer is vanaf nu beschikbaar op Seniorweb.nl/belastingaangifte. Mensen vinden er nu uitleg over de voorbereiding van het aangifte doen, namelijk: het aanvragen van DigiD, het activeren van MijnOverheid en de bijbehorende Berichtenbox raadplegen. Vanaf begin maart, als de online aangifte 2015 ook echt beschikbaar is, wordt de Wegwijzer aangevuld met uitleg over online belastingaangifte doen. De Wegwijzer zal geen belastingadvies geven.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.