Ads Top

Twee derde Nederlandse hypotheekeigenaren betaalt hogere hypotheekrente dan actuele rentestand

Bijna twee derde van de Nederlandse hypotheekeigenaren die hun hypotheek voor 2013 hebben afgesloten, betaalt een hogere hypotheekrente dan de actuele rentestand. Hoewel de rentestand historisch laag is komen veel huizenbezitters niet in actie. Ruim de helft van de huizenbezitters informeert niet bij zijn hypotheekverstrekker of de rente omlaag kan. Dit blijkt uit recent onderzoek van SNS, uitgevoerd door Panelwizard.

Ruim een op de vier Nederlanders geeft aan dat zij niet goed weten welke mogelijkheden er zijn om te besparen op de hypotheeklasten. Veel mensen denken bij een verandering van hun hypotheek aan het betalen van boeterente. Terwijl het kan lonen om aan je hypotheekverstrekker te vragen of die boete te verspreiden is over een langere tijd, ook wel rentemiddeling genoemd. Besparingen kunnen echter ook minder voor de hand liggen: 6 op de 10 Nederlanders weten niet dat hun rente mogelijk omlaag kan als hun huis door een verbouwing meer waard geworden is. Ook als je aflost op je hypotheek kun je mogelijk in aanmerking komen voor lagere rente. De hypotheekverstrekker loopt daardoor minder risico en daar profiteer je van als klant. Slechts de helft van de hypotheekeigenaren is hiervan op de hoogte.

Mensen met een hypotheek van maximaal 245.000 euro kunnen onderzoeken of zij in aanmerking komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Dit kan ook bij bestaande hypotheken een lagere rente opleveren. Ook levert het hebben van een betaalrekening bij dezelfde bank als waar je hypotheek loopt vaak een rentekorting op. Hiervan is slechts 41% van de ondervraagden op de hoogte. Bij SNS kan dit wel 0,25% schelen op het rentepercentage. Bij een hypotheek van 200.000 euro scheelt dat elk jaar 500 euro bruto.

De historisch lage rente zou mensen moeten aanzetten om naar hun situatie te kijken, vindt Patrick Kuijsters, Directeur Marketing en Online van SNS. “Wij merken dat dit helaas niet vanzelf gaat, mensen hebben geen helder beeld hoe zij op hun hypotheek kunnen besparen. Terwijl in sommige gevallen het veel minder tijd en moeite kost dan je zou denken. Daarom wijzen wij klanten met onze SNS Hypotheek Looptijdservice actief op de mogelijkheid om dit op een aantal punten te checken”. Inmiddels hebben al duizenden klanten van SNS hun rente kunnen verlagen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.