Ads Top

Nationale bankenbelasting overbodig

Minister Dijsselbloem en staatssecretaris Wiebes vinden dat gronden voor de bankenbelasting inmiddels grotendeels zijn achterhaald. Zij komen desondanks tot de conclusie dat aanpassing van de wet – op dit moment - niet aan de orde is.

De Nederlandse Vereniging van Banken is van mening dat de bankenbelasting geleidelijk dient te worden afgeschaft. Met de invoering van het zogenaamde bail-in raamwerk – waarbij niet langer de belastingbetaler maar de obligatiehouder opdraait voor de kosten van een faillissement van een bank – en een Europees resolutiefonds dat in noodgevallen kan worden aangesproken om banken in problemen netjes af te wikkelen, vervalt de argumentatie voor een nationale bankenbelasting. De banken dragen al vanaf 2015 bij aan de opbouw van het Europese resolutiefonds waarin uiteindelijk 55 miljard euro beschikbaar zal zijn. Hierdoor is de kans dat de Nederlandse belastingbetaler moet bijdragen aan het redden van een bank sterk teruggebracht en verdwijnt dus ook de noodzaak voor een nationale bankenbelasting.

Een aantal landen (in ieder geval Duitsland, Finland en Slovenië) heeft inmiddels al geoordeeld dat hun nationale resolutiefondsheffing en het Europese resolutiefonds niet naast elkaar mogen of hoeven te bestaan. Verder heeft Frankrijk al aangekondigd haar bankenbelasting op termijn te willen afschaffen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.