Ads Top

Meer dan de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen om vaste lasten

De hoge vaste lasten groeien veel mensen boven het hoofd. Recentelijk onderzoek van Pricewise heeft uitgewezen dat meer dan de helft van de Nederlanders (51 procent) zich zorgen maken over de hoogte van hun vaste lasten.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) verwachtte dat het financieel gezien voor de meeste huishoudens een jaar van bijkomen en herstellen zou worden maar tot nu toe gaat de gemiddelde koopkracht van de Nederlanders achteruit met 1,1 procent. De inflatie blijft in 2023 en 2024 op een relatief hoog niveau van respectievelijk 3,9 procent en 3,8 procent, zo verwacht het CPB.  

Er lijkt daarnaast geen eind te komen aan de stijging van de vaste lasten. De benzineprijzen stegen sinds afgelopen zomer weer enorm en de zorgen over de energierekening zijn er al maanden.

Het Nibud geeft aan dat het zichtbaar is dat veel Nederlanders gebukt gaan onder de hoge vaste lasten en stijgende uitgaven. Een derde van de huishoudens ontvangt betalingsherinneringen, 21 procent heeft een betalingsregeling getroffen en 10 procent van de huishoudens heeft een voorschot op het salaris gevraagd. Maar liefst 28 procent van de te laat betaalde rekeningen zijn afkomstig van de zorgverzekering en 27 procent van de energierekening.  

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.