Ads Top

Consumenten kunnen vanaf 4 september duizenden euro’s minder lenen

Consumenten kunnen vanaf 4 september flink minder lenen, blijkt uit berekeningen van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Die dag gaan de nieuwe regels in waarmee kredietverstrekkers berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen, vertelt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Om te bepalen hoeveel iemand kan lenen, kijken kredietverstrekkers naar hoeveel geld je overhoudt na aftrek van de vaste lasten en de geschatte kosten voor levensonderhoud. Op basis van hoeveel je maandelijks kunt betalen aan rente en aflossing bepalen ze hoeveel je maximaal mag lenen. Voor de kosten van levensonderhoud werken kredietverstrekkers met zogenoemde leennormen. Deze normbedragen worden per 4 september met gemiddeld 11 procent verhoogd.

Door de inflatie zijn de kosten voor levensonderhoud immers zijn gestegen en daar moeten kredietverstrekkers dus rekening mee houden. Voor consumenten betekent dit dat er een hoger bedrag van het inkomen wordt afgetrokken en ze daardoor minder kunnen lenen.

Geld.nl berekende voor 16 verschillende soorten huishoudens hoeveel ze maximaal kunnen lenen onder de huidige regels en onder de nieuwe regels. Vooral voor huishoudens met kinderen daalt het maximale leenbedrag flink.

In de scenario’s die wij hebben doorgerekend, kunnen huishoudens met kinderen door de nieuwe regels gemiddeld 8.900 euro minder lenen en huishoudens zonder gemiddeld 5.700 euro minder. Dit heeft er natuurlijk ook mee te maken dat kosten die je maakt voor kinderen ook zijn gestegen door de inflatie.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.