Ads Top

Banken: kabinet speelt met vuur

Naar aanleiding van de aangenomen Kamermotie waarin de bankenbelasting met 350 miljoen euro wordt verhoogd, noemt Eelco Dubbeling (algemeen directeur van de NVB) de plannen desastreus en onverantwoordelijk. Het is belangrijk dat bedrijven, financiële instellingen en banken zich in Nederland willen en kunnen vestigen.

De forse lastenverhoging voor het bedrijfsleven die een groot aantal partijen in de Tweede Kamer voorstelt, is desastreus voor onze economie. Daarnaast worden de banken hard geraakt bij een voorgestelde verhoging van de bankenbelasting met 80 procent. De Kamermotie waarin dit wordt voorgesteld, heeft een opbrengst op korte termijn, maar leidt tot groot verlies op langere termijn. Nederland wordt onaantrekkelijker als vestigingsplaats, waardoor achteloos economische belangen in gevaar worden gebracht.  

'Het is naïef om te denken dat de samenleving profiteert van deze lastenverzwaring. Hogere kosten voor bedrijven leiden ook tot hogere kosten voor consumenten. Als bedrijven om deze redenen ons land verlaten en andere zich hier niet vestigen, loop je grote belastingopbrengsten mis. Het is pennywise, pound foolish,' zegt voorzitter Medy van der Laan van de Nederlandse Vereniging van Banken. 'De Kamer speelt met vuur.'

Een voorstel in Italië om de banken extra aan te slaan, heeft daar voor grote onrust gezorgd. Autoriteiten zoals de Europese Centrale Bank waarschuwen voor de weerbaarheid en stabiliteit van het financiële stelsel, gezien de grote onzekerheden in de economie.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.