Ads Top

Helft financieel verantwoordelijken: uitstel van wijziging in box 3 is kwalijke situatie

Maar liefst 50 procent van de financieel verantwoordelijken vindt het een kwalijke zaak dat door de val van het kabinet het invoeren van het nieuwe stelsel in box 3 op basis van werkelijk rendement een jaar vertraging dreigt op te lopen. Dat blijkt uit onderzoek van Nextens, marktleider in aangiftesoftware en -analytics. Het onderzoek is in aanloop naar Prinsjesdag 2023 uitgevoerd onder 850 financieel verantwoordelijken.

Door de val van het kabinet worden meerdere fiscale maatregelen uitgesteld, waaronder de BOR-maatregelen. Ruim een kwart van de financieel verantwoordelijken denkt dat het uitstel van de BOR-maatregelen hun organisatie de komende drie jaar een financiële meevaller oplevert. Verder hoopt 52 procent dat door de val van het kabinet ook de verlaging van het aftrekpercentage EIA en de verlaging van het plafond maximaal investeringsbedrag uitgesteld worden.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 38 procent van de organisaties veel werk heeft gehad aan de vele fiscale veranderingen uit het Belastingpakket 2023. Wegens het demissionair kabinet wordt voor aankomende Prinsjesdag geen Belastingpakket met grote fiscale wijzigingen verwacht, iets waar maar liefst 51 procent van de financieel verantwoordelijken opgelucht over is.

Toch kunnen financieel verantwoordelijken niet massaal achteroverleunen. Zo zegt 56 procent dat hun organisatie (nog) niet inzichtelijk heeft wat de fiscale gevolgen zijn van de omzetting van bestaande pensioenregelingen. De omzetting vloeit voort uit de Wet toekomst pensioenen die per 1 juli 2023 in werking is getreden. Naar aanleiding van die wet moeten uiterlijk 1 januari 2028 alle bestaande pensioenregelingen zijn omgezet. Daar zullen financieel verantwoordelijken de komende periode dus nog veel tijd aan moeten besteden.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.