Ads Top

'Contant betalen moet een recht worden'

Digitaal betalen, met een pinpas of via een app op de telefoon, wordt in de hele Europese Unie steeds gewoner. Het is makkelijk en efficiënt. Toch wordt er nog altijd meer met cash dan digitaal betaald in Europa. 60 procent van de Europeanen geeft aan die mogelijkheid te willen behouden, zegt Ingelise de Boer, woordvoerder Europese Commissie in Nederland.

Sommige mensen, bijvoorbeeld ouderen, betalen nog altijd liever uitsluitend met contant geld. En er zijn ook mensen in de EU die, om wat voor reden dan ook, geen bankrekening hebben. Om te garanderen dat iedereen kan blijven betalen zoals hij of zij wil, deed de Europese Commissie dit jaar een wetsvoorstel om het recht om met cash te betalen wettelijk vast te leggen.

Dit wettelijk recht betekent dat bedrijven niet meer eenzijdig mogen beslissen dat consumenten enkel kunnen pinnen. Degene die het geld ontvangt is in principe verplicht om cash te aanvaarden. Hier kan van afgeweken worden, bijvoorbeeld wanneer consument en winkelier gezamenlijk afspreken om anders te betalen, zoals per pin.

Het voorstel stelt ook dat overheden ervoor moeten zorgen dat er voldoende geldautomaten zijn. In Nederland daalt het aantal plekken om geld uit de muur te halen al meer dan 10 jaar. Met dit voorstel is iedereen er straks zeker van dat er een automaat in de buurt is.

Het recht om met cash te blijven betalen hangt samen met de mogelijke invoering van de digitale euro. Dit is een munt die zal worden uitgegeven door de Europese Centrale Bank en waarmee zowel online als offline betaald kan worden.

Over de hele wereld werken banken momenteel aan de invoering van dergelijke digitale munten. Maar het is niet de bedoeling dat de digitale euro – als deze er komt – andere betaalvormen gaat vervangen. Het is een aanvulling op de mogelijkheden die er nu al zijn: munten en biljetten en digitaal betalen via je bankrekening.

Zowel over de digitale euro, als over de acceptatieplicht voor cash, moet nog een definitief besluit worden genomen door het Europees Parlement en de lidstaten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.