Ads Top

Hoogste stijging van zorgpremie ooit verwacht

Op Prinsjesdag is bekend gemaakt dat de zorgverzekering flink stijgt. De Nederlander zal naar verwachting bijna 143 euro per jaar meer kwijt zijn voor deze verzekering. Dit is de hoogste stijging sinds 2008, toen het zorgstelsel in ging zoals het vandaag de dag nog altijd is.

In vijftien jaar tijd is de zorgpremie van 1057 euro naar 1792 euro per jaar gestegen, dat is een stijging van maar liefst 70 procent. Dat blijkt uit berekeningen van Independer. Op Prinsjesdag wordt elk jaar de rekenpremie als de verwachte opslagpremie voor verzekeraars openbaar gemaakt. Deze twee samen geven een schatting van de verwachte prijs voor een zorgverzekering in 2024.

De stijgende kosten hebben onder andere te maken met de vergrijzing. Er zijn meer mensen die een beroep doen op de gezondheidszorg. Ook de hogere lonen in de zorg en de gestegen kosten van materiaal zorgen voor een hogere premie. Daarnaast is er natuurlijk de alom aanwezige inflatie die overal in doorwerkt.

Vorig jaar was de verwachting dat de Nederlander voor zijn basisverzekering 1649 euro per jaar kwijt zou zijn in 2023. Voor 2024 wordt nu uitgegaan van 1792 euro op jaarbasis, wat neerkomt op een stijging van gemiddeld 12 euro per maand voor je basisverzekering.

Het eigen risico blijft hetzelfde met 385 euro. De zorgtoeslag verandert wel in 2024 en wordt een stuk lager, terwijl die vorig jaar nog flink omhoog ging. Toen was het nog 154 euro per maand voor alleenstaanden of 265 euro bij een toeslagpartner (geregistreerd partnerschap). Voor 2024 wordt de maximale toeslag nu 127 euro per maand voor alleenstaanden zijn en 243 euro bij een toeslagpartner.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.