Ads Top

AFM roept Nederlandse fondsbeheerders op over voldoende en passende liquiditeitsinstrumenten te beschikken

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) roept Nederlandse fondsbeheerders op over voldoende en passende liquiditeitsinstrumenten te beschikken ongeacht het type belegger. Ook benadrukt de AFM het belang van correcte wijze van rapporteren aan de AFM bij het gebruik van liquiditeitsmanagement-instrumenten (LMT’s) door alternatieve beleggingsinstellingen (abi’s).

Deze oproep doen DNB en AFM in een zogeheten sectorbrief die is gericht aan de Nederlandse fondsbeheerders. Aanleiding is een onderzoek van de AFM in 2022 naar aantal en samenstelling van LMT’s per beleggingsfonds bij alle Nederlandse fondsbeheerders.

Fondsbeheerders hebben de verantwoordelijkheid om liquiditeitsrisico’s binnen het beleggingsfonds te beheersen. Hoewel de meeste fondsen de beschikking hebben over 3 of meer LMT’s, zijn er ook fondsen die geen enkele LMT hebben. Het gevolg is dat ze dan bijvoorbeeld niet tijdelijk gesloten kunnen worden in geval van acute marktstress. Dit kan resulteren in brandverkopen van activa hetgeen de stress in de markt weer versterkt. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat niet alle abi-fondsen op de juiste manier het gebruik van LMT’s aan de AFM rapporteren.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.