Ads Top

Consument leent vaker voor verbouwen, maar minder vaak voor auto’s en boten

In de eerste helft van dit jaar hebben consumenten vaker geld geleend voor een verbouwing. Geld lenen voor auto’s en boten was minder trek. Dit blijkt uit de Datamonitor lenen van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

In januari t/m juni 2022 was 15,25 procent van het aantal aangevraagde leningen via de site voor een verbouwing Dat is ruim 2,5 procent meer dan in 2021.

Vorig jaar zagen veel mensen hun woning hard in prijs stijgen en waren de hypotheekrentes nog laag, waardoor veel mensen ervoor kozen een verbouwing te financieren met hun hypotheek. In 2022 zijn de hypotheekrentes juist flink gestegen, waardoor mensen toch weer vaker voor een persoonlijke lening kiezen.

Een persoonlijke lening afsluiten voor je verbouwing of het verduurzamen van je woning is vaak ook een voordeligere keuze dan je hypotheek verhogen.

Bij het verhogen van je hypotheek betaal je vaak opnieuw notaris- , advies- en afsluitkosten. Dit is al snel een paar duizend euro. Bij een persoonlijke lening heb je die kosten niet. Je betaalt dan wel een hogere rente dan voor je hypotheek, maar door die extra kosten is bij bedragen tot ongeveer 30.000 euro een persoonlijke lening alsnog goedkoper.

Naast dat mensen vaker geld lenen voor een verbouwing, ziet Geld.nl ook dat ze hogere bedragen lenen. In 2021 was het gemiddelde leenbedrag voor een verbouwing 16.000 euro. Dat was in de eerste maanden van 2022 bijna 17.300 euro, een stijging van ruim 8 procent.

Dat er hogere bedragen geleend worden, ziet Geld.nl ook bij leningen voor auto’s. Tussen januari en juni 2022 leenden mensen gemiddeld 12.554 euro voor een auto. Dit was in 2021 nog 11.900 euro. “Dit komt vooral doordat de prijzen van auto’s flink gestegen zijn”, zegt Bulthuis. Tweedehands auto’s kosten nu al snel duizenden euro’s meer dan in 2020.

Aan de andere kant is het aantal mensen dat een lening afsluit voor een auto in de eerst helft van 2022 afgenomen. In 2021 leende nog 30,5 procent van de consumenten die een lening afsloten voor een auto, nu is dat nog 29 procent.

Een andere opvallende ontwikkeling ziet de vergelijkingssite bij leningen voor boten. Het aandeel leningen voor een boot daalde tussen 2021 en de eerste helft van dit jaar van 0,78 naar 0,49 procent.

Volgens Bulthuis komt de daling vooral doordat boten tijdens de coronapandemie in 2020 en 2021 juist heel populair waren. Mensen kozen vaker voor een vakantie en recreatie in eigen land en een eigen boot was daarbij enorm gewild. Dit lijkt nu dus weer iets terug te lopen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.