Ads Top

Hoogste premiestijging zorgverzekering ooit: gezin betaalt 234 euro extra

Zojuist heeft zorgverzekeraars DSW traditioneel als eerste de premie van de basisverzekering voor volgend jaar bekend gemaakt. De premie stijgt volgend jaar fors met 9,75 per maand, naar 137,50 per maand, dat ligt in lijn met de verwachting van het kabinet op Prinsjesdag en wordt veroorzaakt door de stijging van zorgkosten door hogere salarissen, inflatie en energiekosten. Voor een doorsnee gezin betekent dat een stijging van 234 euro per jaar aan zorgpremie. Dat is daarmee de grootste premiestijging sinds de introductie van de nieuwe zorgverzekering in 2006. De mogelijke stijging van de aanvullende zorgverzekering komt daar nog bovenop.

Vergelijkingssite ZorgKiezer verwacht dat andere zorgverzekeraars dit voorbeeld zullen volgen, waarbij een aantal verzekeraars mogelijk nog hoger uit zal komen. Dat komt door de uiteenlopende hoogte van de solvabiliteit (en daarmee de reserves die verzekeraars kunnen inzetten om de premiestijging te dempen) en de financiële naweeën van corona die per verzekeraar verschillen.

Extra onzekerheid geeft ook het afschaffen per volgend jaar van de collectiviteitskorting op de basisverzekering (nu nog maximaal 5 procent), die per zorgverzekeraar anders uitpakt. DSW komt elk jaar als eerste met de premie naar buiten en probeert daarmee de lat hoog te leggen door een zeer scherpe koers te varen. Veel verzekeraars kunnen die lijn vaak niet volgen.
 
ZorgKiezer verwacht dat deze forse premiestijging ervoor zal zorgen dat veel mensen, die door de inflatie nu al moeite hebben om hun boodschappen en energiekosten te betalen, op zoek zullen gaan naar manieren om te besparen op hun zorgverzekering door te snoeien in de aanvullende pakketten voor de tandarts of fysiotherapeut of te kiezen voor een budgetpolis met minder keuzevrijheid of een hoger eigen risico. De andere zorgverzekeraars hebben tot 12 november de tijd om hun premie bekend te maken en zij wachten daarmee de laatste jaren ook vaak tot de laatste dag.  

ZorgKiezer verwacht dat als mensen in de gaten krijgen dat hun korting op de basisverzekering is komen te vervallen, velen in beweging zullen komen om zelf een goedkoper alternatief te vinden. Twee derde van Nederland heeft nu een zorgverzekering via een collectiviteit, zoals de werkgever, vakbond of patiëntenorganisatie. Hiervan wordt de korting op de basisverzekering (maximaal vijf procent) per 2023 afgeschaft. Minister Bruins van VWS noemde dit een “nepkorting” omdat zorgverzekeraars de premie eerst verhoogden om daarna een korting te kunnen geven. Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit bleek eerder al dat individueel verzekerden gemiddeld goedkoper uit zijn dan mensen in een collectief contract.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.