Ads Top

Universiteit Twente en ING slaan handen ineen met ‘AI in Finance’

De Universiteit Twente en de ING Group hebben hun handtekeningen gezet onder een samenwerkingsovereenkomst voor vijf jaar op het vlak van kunstmatige intelligentie en data science in de financiële wereld.

Afstudeerders, onderzoekers en promovendi richten zich binnen deze samenwerking op toepassing van complexe datasets in de financiële sector. Dat kan gaan over het analyseren van kredietrisico, detectie van fraude, het adviseren van bankklanten rondom investeringen en beleggingen, maar ook over de inzet van AI voor de particuliere klant. Die moet weer het gevoel terugkrijgen dat hij persoonlijk geholpen wordt.

Grote banken sluiten steeds meer van hun kantoren en bieden hun klanten via het standaard bankierpakket een aantal services. Dat is geen maatwerk meer, maar AI kan daar verandering in brengen. Deels gebeurt dat al, maar de prestaties van algoritmes staan tegelijkertijd nog in de kinderschoenen.

Volgens Jos van Hillegersberg, hoogleraar Business Information Systems op de UT en sinds kort tevens academic director van de Jheronimus Academy of Data Science, is Nederland al een tijd lang aan het pionieren en innoveren met de toepassing van kunstmatige intelligentie. In de financiële sector liggen er grote kansen. 'Maar we lopen ook tegen een probleem aan: de enorme vraag naar talent vanuit het bedrijfsleven en de academische wereld. Deze samenwerking helpt bij het verminderen van dit tekort. Het feit dat ING actief investeert in wetenschappelijke kennis van de UT, zegt veel.'

De samenwerking is onderdeel van het initiatief KickStart AI, waarbij vijf grote Nederlandse bedrijven zich inzetten voor het stimuleren van AI in Nederland. Ahold Delhaize, ING, KLM, NS en Philips werken samen aan initiatieven voor AI-onderwijs, -talent en -innovatie.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.