Ads Top

VEH: Banken blokkeren meeverhuizen lage hypotheekrente

Huizenkopers die hun hypotheekcontract met een lage rente mee willen verhuizen naar hun nieuwe woning, stuiten bij veel banken op een gebrek aan medewerking als hun resterende rentevaste periode korter is dan 10 jaar. Zij rekenen wel op een blijvend lage rente omdat in bijna alle hypot

heekvoorwaarden staat dat het lopende rentecontract bij een verhuizing kan worden voortgezet. Als dat onverwacht niet mogelijk is kunnen de maandlasten honderden euro’s per maand hoger worden. V

Vereniging Eigen Huis eist van banken dat zij de verhuistoezegging nakomen. Dat kan met rentemiddeling. Het beloofde voordeel mag niet vervallen door stroeve interne processen bij geldverstrekkers.

Mensen die verhuizen naar een andere woning dreigen het voordeel van hun huidige lage rente kwijt te raken als de resterende periode van hun rentecontract korter is dan 10 jaar. Banken moeten in dat geval de hypotheekaanvraag toetsen op een fictieve rente van 5% (vastgesteld door de AFM). Daardoor kan opeens minder worden geleend dan wanneer het bestaande rentecontract wel kan worden voortgezet bij een nieuwe hypotheek, een toezegging van de bank waar mensen ook op rekenen.

Voor mensen die voor de aankoop van hun volgende woning maximaal moeten lenen zal deze beperking betekenen dat ze hun lage rente (vaak tussen 1% tot 2%) verliezen. Hun nieuwe hypotheek kan dan alleen rond komen als zij noodgedwongen kiezen voor een veel hogere rente van 3,5 tot 4,5% bij nieuwe rentevaste periode van 10 jaar of langer. Hierdoor stijgen de hypotheeklasten langjarig met honderden euro’s per maand (bruto).

Een voorbeeld uit de praktijk van Eigen Huis Hypotheekadvies. Een huiseigenaar heeft nog een hypotheek van 114.500 euro op zijn huidige woning. Zijn rente staat nog 7,5 jaar lang vast op het lage tarief van 1,05 procent. Hij wil een andere woning kopen en heeft daarvoor een hypotheek van 221.000 euro nodig. Hij rekent er op dat hij zijn lage rente kan meenemen, maar omdat de resterende looptijd minder is dan 10 jaar moet de bank de lening toetsen op een fictieve rente van 5%. Hierdoor komt deze huiseigenaar bijna 10.000 euro tekort.

Om toch te kunnen verhuizen moet hij de lage rente opgeven en een nieuwe lening afsluiten tegen het huidige rentetarief van 3,5 procent. Omdat hij daarbij kiest voor een rentevaste periode van 10 jaar hoeft de bank deze lening niet meer te toetsen op 5 procent rente. Als hij het oude rentecontract met rentemiddeling had kunnen meenemen naar de nieuwe woning zou hij maandelijks ruim 200 euro bruto besparen op rentelasten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.