Ads Top

Belgische start-up Credix haalt 11,32 miljoen euro op voor wereldwijd kredietplatform met blockchain technologie

De Belgische fintech-start-up Credix haalt in een Series A kapitaalronde 11,32 miljoen euro (11.25 miljoen USD) op. De marktplaats van Credix verbindt beleggers met kredietbedrijven in opkomende landen, waar toegang tot bankleningen nog altijd heel duur en complex is.

De start-up bestaat nog geen jaar, maar haalt al voor de tweede keer geld op om zijn wereldwijde kredietinfrastructuur verder uit te bouwen. De Amerikaanse fondsen Motive Partners Early Stage fund en ParaFi Capital zijn de hoofdinvesteerders.

In snel opkomende landen, zoals bijvoorbeeld Brazilië, zijn bankleningen moeilijk verkrijgbaar en peperduur. Voor persoonlijke-, creditcard- of studieleningen kunnen de rentes oplopen tot 100 procent per jaar. Daardoor zijn duizenden kleinere kredietbedrijven ontstaan, die samen jaarlijks meer dan 10 miljard dollar uitlenen aan lagere tarieven. Tot voor kort hadden ze geen toegang tot internationaal kapitaal en moesten ze op eigen houtje aan financiering voor die kredieten zien te geraken.

Dat probleem lost Credix op. Het platform dat de Belgische start-up ontwikkelde en begin 2022 lanceerde, verbindt institutionele beleggers van over de hele wereld met kredietverstrekkers in opkomende markten. Die kredietbedrijven zijn vaak fintechs, die digitale oplossingen ontwikkelen om kmo’s en particulieren aan een lening te helpen. Ze worden allemaal uitgebreid gescreend voor ze worden toegelaten op het platform. De beleggers zijn miljardenfondsen en vermogende particulieren die actief kunnen investeren in kredietverstrekkers - wat hen meer dan 20 procent per jaar kan opleveren, of passief beleggen in een portefeuille van kredietverstrekkers met minder risico, die nog altijd zo’n 12 procent renderen.

Om zijn groei te versnellen, haalde Credix bij een Series A kapitaalronde 11.32 miljoen euro op. Hoofdinvesteerders zijn het Amerikaanse miljardenfonds Motive Partners Early Stage fund en ParaFi Capital. Daarnaast investeren ook Valor Capital, Victory Park Capital, MGG Investment Group, Circle Ventures, Abra, Fuse Capital en Claure Group in Credix, net als business angel Ricardo Villa Marina (voorzitter van Itau LatAm).

Kredietbedrijven in verschillende opkomende markten hebben de afgelopen maanden meer dan 25 miljoen dollar via Credix geleend. Tegen het einde van het jaar verwacht de start-up de kaap van 100 miljoen dollar te overschrijden, onder andere door naar Mexico en Colombia uit te breiden.

Uniek aan Credix is dat de beleggers met cryptovaluta investeren in kredietbedrijven in opkomende markten. Het kredietbedrijf ontvangt de stablecoins (cryptomunten die één op één gelinkt zijn op dollars, en niet in waarde schommelen) in zijn crypto portefeuille en zet ze om in de lokaleThomas Bohner, founder en CEO Credix munt alvorens leningen aan te bieden aan hun eindklanten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.