Ads Top

ECB-rente omhoog, spaarrente ook?

Om de gierende inflatie te beteugelen verhoogt de Europese Centrale Bank (ECB) de belangrijkste rentetarieven met maar liefst 0,75 procentpunt, de grootste rentesprong ooit. Het is de tweede renteverhoging dit jaar, in juli ging de rente al een half procentpunt omhoog.

Door de rente te verhogen hoopt de centrale bank dat de groei van de economie vertraagt. De renteverhoging geldt voor alle drie basisrentetarieven van de centrale bank.

De spaarrentes worden beïnvloed door de ECB-rentes. Dat gebeurt vooral via de zogenoemde refi-rente.

De refi-rente, of basisherfinancieringsrente, is een rente die banken betalen als ze geld lenen van de ECB. In plaats van geld te lenen bij de ECB kunnen banken ook spaargeld aantrekken. Hoe hoger de refi-rente van de ECB wordt, hoe interessanter het voor banken wordt om spaargeld aan te trekken en hoe meer spaarrente ze ervoor over hebben.

Toen de ECB in juli 2022 de refi-rente verhoogde met 0,5 procent, zijn dan ook de rentes op spaarrekeningen omhoog gaan. NIBC Direct, Centraal Beheer en DHB Bank verhoogden de rentes tot 0,05 of 0,06 procent.

Daarnaast verhoogden enkele buitenlandse banken die in Nederland spaarrekeningen aanbieden hun rentes. Het gaat dan om Klarna, Renault Bank, Nordax (alle drie via spaarplatform Raisin) en BigBank.  De hoogste rente op een spaarrekening krijg je nu bij Renault Bank (0,65 procent).

De verwachting is dat door renteverhoging van vandaag Nederlandse banken en de buitenlandse banken ook weer de rentes op hun spaarrekeningen zullen verhogen. Nu de rentestap van de ECB zo groot is, zullen deze spaarrentes ook met grotere stappen omhoog gaan.

Verder zijn de rentes voor spaardeposito’s de laatste maanden door steeds meer banken verhoogd. Zo kun je op een spaardeposito van 3 jaar al een rente van 2,5 procent krijgen. Je moet hiervoor je spaargeld echter gedurende die periode vast zetten en kan het niet zomaar tussentijds opnemen.

Wie bij de grote banken ING, Rabobank en ABN AMRO, wat geldt voor de meeste mensen, heeft nog pech. Bij deze banken zijn de rentes op spaarrekeningen nog niet gestegen. Dit komt vooral doordat deze banken al veel spaargeld hebben, zonder dat ze hiervoor hogere rentes hoeven te bieden. Deze banken bieden daarom altijd al een lagere spaarrente dan de kleinere, online banken en buitenlandse banken die in Nederland actief zijn.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.