Ads Top

Vier op tien Gen-Z’ers verwacht vóór vijftigste financieel onafhankelijk te zijn

Maar liefst 41 procent van alle Nederlandse Gen-Z’ers gaat ervan uit nog voor hun vijftigste met pensioen te gaan. Dit blijkt uit een onderzoek van bunq onder 1.016 Nederlandse Millennials (28-42 jaar oud) en Gen-Z’ers (18 tot 27 jaar oud) uitgevoerd door PanelWizard.

Ondanks dat ze hun financiële toekomst rooskleurig inzien, heeft maar liefst één van de drie ondervraagde Gen-Z’ers zichzelf geen financiële doelen gesteld. Ook zet veertig procent geen geld opzij voor later.
 
Millennials op hun beurt zijn een stuk minder optimistisch dan de generatie na hen. Desondanks verwacht nog altijd bijna een kwart van hen financieel onafhankelijk te zijn voor hun vijftigste verjaardag. Een belangrijke reden hiervoor lijkt te zijn dat Millennials minder concrete (financiële) toekomstplannen hebben dan Gen-Z’ers; zo heeft 41 procent van de Millennials geen duidelijke financiële doelstellingen en spaart 43 procent niet voor de lange termijn.

Een eigen bedrijf beginnen en deze vervolgens succesvol uitbouwen, is een van de meest toegankelijke manieren om nog voor je vijftigste financieel onafhankelijk te zijn. Uit het onderzoek blijkt dat 53 procent van de Millennials en Gen-Z’ers weleens heeft overwogen om voor zichzelf te beginnen. Opvallend genoeg is voor maar liefst 59 procent van alle respondenten niet geld, maar vrijheid de belangrijkste reden hiervoor. Met 67 procent vinden vooral Gen-Z’ers het belangrijk om hun eigen werktijden en locatie te kunnen bepalen. Onder Millennials bedraagt dit ruim de helft van de respondenten (54 procent).

Een belangrijke subcategorie binnen het onderzoek zijn de Gen-Z’ers en Millennials die leven en werken in het buitenland; zogenoemde digital nomads. Vergeleken met hun leeftijdsgenoten zetten zij vaker geld opzij voor de toekomst (67 procent tegenover 57 procent). Ook zijn digital nomads meer geneigd om heldere financiële doelen te stellen (67 procent tegenover 59 procent). Wellicht spelen – als een gevolg hiervan – twee van de drie in het buitenland wonende respondenten wel eens met het idee om een eigen bedrijf te starten. Onder hun thuisgebleven leeftijdsgenoten bedraagt dit slechts vijftig procent.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.