Ads Top

Geen sluiting bankrekeningen toeval-Amerikanen

Banken zullen ook na 1 september geen rekeningen sluiten van zogenoemde toeval-Amerikanen die niet beschikken over een Amerikaans BSN-nummer (US-TIN).

Dat hebben zij besloten naar aanleiding van een brief van het Amerikaanse ministerie van Financiën aan de Nederlandse ambassadeur in de Verenigde Staten.

In de brief staat dat de VS werken aan nadere richtlijnen over wat banken moeten doen als ze geen US-TIN van hun klanten krijgen. Zolang die richtlijnen er niet zijn hoeven banken geen rekeningen te sluiten van Nederlanders die ook Amerikaan zijn.

Vorig jaar besloten banken al om tot 1 september 2022 af te zien van het sluiten van rekeningen van Amerikaanse Nederlanders zonder TIN om ruimte te geven aan het vinden van een lange termijn oplossing  met de Amerikaanse autoriteiten. Door de nieuwe brief zullen er ook na 1 september geen rekeningen worden gesloten en hopen banken dat de VS verder werken aan een permanente oplossing voor deze problematiek.

De Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) is de Amerikaanse wet die wereldwijd belastingontduiking door Amerikaans belastingplichtigen bestrijdt. Banken moeten op grond van deze wet en afspraken tussen de Nederlandse en Amerikaanse overheid vaststellen of klanten onder deze regelgeving vallen. Deze regelgeving brengt voor klanten van Nederlandse banken mee dat zij informatie aan de bank moeten  verstrekken.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.