Ads Top

Meten duurzaamheidsbeleid probleem voor banken

Nederlandse banken onderschrijven al langer de brede maatschappelijke trend naar duurzaamheid. Maar het duurzaamheidsbeleid moet allemaal nog veel concreter en doelgerichter. Dat blijkt uit onderzoek onder 602 bankiers uit Australië, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Nederland in opdracht van het Amsterdamse digitaal consultancybureau Mobiquity.

Bijna de helft van de topmanagers geeft aan dat hun bank geen milieu-, sociale en bestuurscriteria, ook wel ESG-criteria genoemd, meet. Daardoor is het onmogelijk om het effect van duurzaamheidsbeleid te meten en effectief duurzaam te bankieren. Duurzaamheidsbeleid blijft vooralsnog bij woorden.  

Hoewel banken in het algemeen veel praten over duurzaam bankieren, ontbreekt het vaak aan concrete langere termijn actie. Op korte termijn investeren banken wel in emissierechten en dreigt er gevaar van greenwashing. Banken zijn zoekende als het gaat om langere termijn commitment om duurzaamheidsdoelen te halen.

Nieuwe digitale technieken kunnen bijdragen aan het halen van duurzaamheidsdoelen op langere termijn. Er is al een app-feature waarmee klanten inzicht krijgen in hun eigen CO2-verbruik. Daarnaast wordt hard gewerkt aan kunstmatige intelligence-methodes voor banken die op ESG-targets meten.

Banken uit alle vier de landen zien in de veranderde wereld steeds meer het belang van duurzaam bankieren. Er komt nu echter een einde aan de vrijblijvendheid. Toezichthouders en overheden voeren steeds dwingender beleid. De Europese commissie en de ECB hebben in 2020 en 2021 richtlijnen en verordeningen gepubliceerd die de banken verplichten ESG risico’s te integreren in hun bedrijfsvoering.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.