Ads Top

Kwart Nederlanders slachtoffer van frauduleuze transacties

Ruim een kwart van de Nederlanders kreeg vorig jaar te maken met een frauduleuze financiƫle transactie of een ander beveiligingsprobleem op een rekening. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek van Signicat onder ruim 7.600 consumenten van financiƫle producten.

Een frauduleuze transactie kan op verschillende manieren tot stand komen. Een oplichter kan zich bijvoorbeeld telefonisch voordoen als een bankmedewerker, met het verzoek om uit veiligheidsoverwegingen snel geld over te maken naar een andere rekening.

Een andere populaire truc is het versturen van phishingmails, -sms’jes en appjes met daarin een link naar een nagemaakte banksite. Als het slachtoffer hierop inlogt, krijgt de crimineel de bankgegevens in handen. Daarmee kan hij geld van de rekening stelen of betalingen uit naam van het slachtoffer doen.

De meeste gedupeerde consumenten zijn tevreden over hoe financiƫle dienstverleners reageren op een fraudemelding. Slechts een klein deel (16 procent) vindt dat ze ronduit slecht geholpen zijn na een frauduleuze transactie. Wel vindt ruim een kwart van de gedupeerden dat de financiƫle dienstverlener meer had kunnen doen om hen tegen fraude te beschermen.

Het onderzoek ‘Battle to Onboard’ richtte zich ook op de omgang met klantgegevens. Een ruime meerderheid (66%) wil niet dat financiĆ«le dienstverleners hun data met partners delen. Ongeveer de helft van de Nederlandse consumenten heeft zelfs bezwaren tegen het delen van een beperkt aantal geanonimiseerde gegevens. Bijna een derde keurt dit wel goed.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.