Ads Top

Meer Nederlanders zouden kunnen beleggen in plaats van sparen

Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft voldoende financiĆ«le buffers om te beleggen in plaats van te sparen, terwijl zij dat niet doen. De meeropbrengst kan oplopen tot honderden euro’s per jaar.

Daar staat tegenover dat ruim 1 op de 10 beleggende Nederlanders te weinig spaargeld achter de hand houdt voor tegenvallers. Dat blijkt uit een datastudie van de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM).

Het aantal beleggende Nederlanders steeg in de afgelopen jaren tot bijna een kwart van de huishoudens. Dit is vergelijkbaar met het Europese gemiddelde, al ligt de hoogte van het belegd vermogen in Nederland lager. Een verklaring hiervoor is dat Nederlanders al vermogen opbouwen door middel van hun pensioen.

Inflatie en lage rentes zorgen ervoor dat spaargeld minder waard wordt en maken beleggen aantrekkelijker. Van de ruim 5 miljoen niet-beleggende huishoudens hadden er 3,1 miljoen na aftrek van een veilige buffer voor financiƫle tegenslagen ongeveer 20.000 euro beschikbaar om te beleggen terwijl ze dat niet deden.

Beleggen kan bijdragen aan vermogensopbouw maar gaat ook gepaard met risico’s. De beslissing om te beleggen is daarom altijd een persoonlijke beslissing. Het is in ieder geval belangrijk om voldoende spaargeld als buffer aan te houden.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.