Ads Top

Boete Robeco vanwege nalatigheden bij voorkomen witwassen

De Autoriteit FinanciĆ«le Markten (AFM) heeft 31 maart 2022 een bestuurlijke boete van 2 miljoen euro opgelegd aan Robeco Institutional Asset Management B.V. (RIAM). De boete is opgelegd omdat RIAM tussen juli 2018 en april 2020 er onvoldoende voor heeft gezorgd dat de beleggingsinstellingen die in RIAM’s beheer zijn, cliĆ«nten hebben gecontroleerd op witwassen.

De Wwft heeft als doel om het witwassen van geld en het financieren van terrorisme te voorkomen en te bestrijden. Beheerders van beleggingsinstellingen hebben daarbij een rol als poortwachter, om criminele geldstromen buiten het financiƫle stelsel te houden. Dit betekent onder meer dat zij een voortdurende controle moeten uitoefenen op hun cliƫnten.

De controle die de beleggingsinstellingen uitvoerden op de cliĆ«nten en hun transacties schoot op meerdere punten tekort, meldt de AFM. Zo hebben de instellingen aan een deel van hun cliĆ«nten een onjuiste of helemaal geen risicoclassificatie toegekend, waardoor zij onvoldoende zicht hadden op deze cliĆ«nten. Daarnaast gebruikten de instellingen een ontoereikend transactiemonitoringssysteem, waarbij de monitoring slechts plaatsvond op basis van vijf algemene ‘business rules’, zonder onderscheid naar type cliĆ«nt. Ook controleerden de instellingen voor het gros van de cliĆ«ntenpopulatie nauwelijks op structurele wijze of de over de cliĆ«nt bekende gegevens nog actueel waren. Hierdoor waren de beleggingsinstellingen onvoldoende in staat om mogelijke ongebruikelijke transacties als zodanig te herkennen. 

Foto Wikifrits

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.