Ads Top

Lenen wordt snel duurder

Niet alleen de hypotheekrentes stijgen, ook de rentes voor leningen gaan momenteel omhoog, constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Van de 13 kredietverstrekkers hebben er negen dit jaar al één of meerdere keren de rentes op hun persoonlijke leningen verhoogd. Een dezer dagen verhoogden DEFAM en Nationale-Nederlanden hun rentes.

Door de renteverhoging van DEFAM is de laagste rente die je kunt krijgen (voor een lening van 50.000 euro of hoger) niet langer 3,3 procent. Freo biedt nu de laagste rente met 3,4 procent. Ook voor lagere leenbedragen zijn de rentes flink aan het stijgen. Zo ging de gemiddelde leenrente voor een persoonlijke lening van 10.000 euro van 5,75 naar 5,89 procent in 2022.

De leenrentes stijgen vooral doordat de kapitaalmarkrentes stijgen. Kapitaalmarktrentes zijn rentes waartegen banken zelf geld lenen bij beleggers. Die rentes zijn dit jaar flink gestegen. Begin januari stond de 10-jaars rente op 0,00 procent. Op 28 maart 2022 was die al gestegen naar 0,81 procent.

Het wordt voor kredietverstrekkers dus steeds duurder om geld te lenen op de kapitaalmarkt en dat berekenen ze door aan de consumenten in de vorm van hogere leenrentes.

De leenrentes stijgen weliswaar nog niet zo hard als de hypotheekrentes, maar dat komt doordat leenrentes altijd langzamer reageren op marktrente-ontwikkelingen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.