Ads Top

Nieuwe generatie Nederlandse beleggers omarmt kapitaalmarkten

De jongere generatie van 18- tot 34-jarigen is twee keer zo veel bereid om te investeren dan de generatie van 35 jaar en ouder. Ze maken zich dan ook veel meer zorgen over hun financiële toekomst, vooral als het om huisvesting gaat.

Dat blijkt uit een representatief onderzoek dat onderzoeksinstituut Ipsos deze maand uitvoerde voor het Europese investeringsplatform Trade Republic naar de financiële drivers en het investeringsgedrag van 1054 Nederlanders.

De grootste zorg van deze generatie betreft huisvesting: ofwel een huis kunnen kopen ofwel de huur kunnen betalen. Hier is een groot verschil met de respondenten van 35 jaar en ouder: de minderheid van die groep maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van woningen. Daarnaast heeft de jongere generatie nog veel andere financiële zorgen: hoge inflatie, lage rente, hun pensioen en hoge energiekosten.

De jongere generatie omarmt de kapitaalmarkten: 50 procent investeert of overweegt te starten versus 30 procent van de oudere generatie. Over het algemeen laat het onderzoek zien dat er een generatie opkomt die zich zeer bewust is van de financiële tegenwind en actief bezig is met het beheren van hun financiën. 24 procent van de respondenten onder de 35 jaar investeert al en 26 procent overweegt te beginnen. In de groep boven de 35 investeert slechts 20 procent en 10 procent overweegt dit.

Belangrijke redenen om te starten met beleggen zijn het opbouwen van een financiële buffer, het verhogen van hun pensioen en het aflossen van hun hypotheek. Dit is in lijn met onderzoek van het Duitse DIW Institute for Economic Research, gepubliceerd in februari 2022, waaruit bleek dat 72% van de gebruikers van Trade Republic voor de lange termijn investeert.

Er zijn opvallende verschillen in de soorten investeringen tussen de twee generaties, met name op het gebied van duurzame investeringen. De 18- tot 34-jarigen investeren hier veel meer in (56% versus 22%), evenals in crypto (44% versus 19%) en ETF's (31% versus 10%).

Hoewel de barrières voor beleggen de afgelopen jaren aanzienlijk zijn verlaagd, is er een gebrek aan voldoende financieel zelfvertrouwen. Velen beschouwen beleggen ook nog als iets dat zij zich niet kunnen veroorloven, te riskant is of te ingewikkeld.

Belangrijkste redenen voor mensen onder de 35 jaar om nog niet aan de slag te gaan zijn: niet genoeg geld over hebben om te investeren (42%), de gepercipieerde risico's van beleggen (40%), gebrek aan tijd om te besteden beleggen (38%) en niet weten waarin te investeren (34%).

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.