Ads Top

Nederlandse particuliere beleggers blijven trouw aan techaandelen

Particuliere beleggers houden vast aan hun techaandelen ondanks de stevige terugval van de sector tijdens de recentelijke marktvolatiliteit.

Gegevens van beleggingsplatform eToro laten zien dat negen van de tien meest aangehouden aandelen onder haar gebruikers techaandelen betreffen aan het einde van het eerste kwartaal.
 
Ondanks het aanhoudende wereldwijde chiptekort staat onder Nederlandse eToro beleggers ASML voor het derde kwartaal op rij op de zevende plek.

De hoge notering weerspiegelt de sterke onderhandelingspositie van de Nederlandse fabrikant van fotolithografiemachines. GameStop, het enige niet technologische aandeel in de top 10, is de afgelopen maand met meer dan 40% gestegen en kreeg vorige week nog een extra impuls nadat de Amerikaanse gameretailer een aandelensplitsing aankondigde.

Techaandelen werden in 2022 het hardst geraakt, waarbij verschillende grote namen aanzienlijk onder water kwamen te staan. Hier zijn meerdere oorzaken voor, met als meest voor de hand liggende de oorlog in Oekraïne, wat over de hele linie resulteerde in een negatiever beleggerssentiment. De techsector wordt in het bijzonder geraakt door het feit dat de grote economieën - met de VS op kop - voor het eerst in jaren de rentes verhogen.
 
Techaandelen worden harder geraakt door hoge inflatie en rentestijgingen dan andere sectoren, omdat de waarderingen in hogere mate gebaseerd zijn op toekomstige in plaats van huidige winsten. In een omgeving van hoge inflatie en stijgende rente, zijn die toekomstige winsten minder waard en wordt groei financieren met schuld duurder, dit maakt de sector in theorie minder aantrekkelijk.
 
eToro’s gegevens laten zien dat net als vorig jaar, EV-producent Tesla en zijn Chinese rivaal Nio de meest aangehouden aandelen op het platform zijn. Dit wijst er op dat beleggers vertrouwen hebben in het langetermijnpotentieel van de sector. Het aantal beleggers met Tesla in hun portefeuille nam tussen Q4 2021 en Q1 2022 met 12 procent toe. Het aantal beleggers met Nio in hun portefeuille zag een groei van 4% over dezelfde periode.
 
Amazon (+15% op kwartaalbasis) en Apple (+12% k-o-k) behouden hun derde en vierde plaats, ondanks een koersdip van ongeveer 2% ten opzichte van de start van het jaar. Facebook’s moederbedrijf Meta Platforms (+56% k-o-k) sprong vier plaatsen omhoog naar de zesde positie op het eToro platform, mogelijk omdat de stevige koersval van 33% in de afgelopen drie maanden door beleggers is aangegrepen als koopmoment.

De techsector heeft het de afgelopen tijd moeilijk gehad, maar het feit dat de technologiezware NASDAQ-index sinds medio maart al weer meer dan 12 procent is gestegen, suggereert dat de recente correctie slechts tijdelijk van aard was.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.