Ads Top

Verbouwen? Persoonlijke lening tot € 28.000 goedkoper dan tweede hypotheek


Bij de financiering van een verbouwing denk je waarschijnlijk als eerste aan je hypotheek. Toch is dit vaak niet de voordeligste optie. Een persoonlijke lening afsluiten kan tot wel 800 euro goedkoper zijn, blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Als je voor de verbouwing maximaal 28.000 euro leent, is een persoonlijke lening tot honderden euro’s voordeliger dan een tweede hypotheek afsluiten, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.
Dit komt vooral doordat je voor de hypotheek extra bijkomende kosten hebt. Je betaalt advies-, afsluit-, taxatie- en notariskosten, wat alles bij elkaar zo’n 3.000 euro kost.

Door die bijkomende kosten is een persoonlijke lening vaak toch goedkoper dan je hypotheek verhogen, ondanks dat je voor die hypotheek een lagere rente betaalt.

Omdat je een hypotheek ook in 360 maanden (30 jaar) kunt afsluiten, keek Geld.nl ook naar de kosten van die hypotheeklooptijd tegenover een persoonlijke lening van 120 maanden (10 jaar) en 180 maanden (15 jaar), de langst mogelijke looptijden voor persoonlijke leningen. Maar dan is een persoonlijke lening zelfs bij veel hogere leenbedragen goedkoper.

Je hebt bij een hypotheek met een looptijd van 360 maanden wel lagere maandlasten, omdat je de aflossing over meer maanden spreidt. Daar staat echter tegenover dat je een langere periode rente betaalt, waardoor de totale kosten veel hoger zijn. Staar je dus niet blind op de maandlasten. Als je de maandlasten kunt betalen, kun je dus altijd beter kiezen voor een persoonlijke lening van 10 of 15 jaar dan voor een tweede hypotheek van 20 of 30 jaar.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.