Ads Top

'Grote verdeeldheid in Nederlandse spaarpot'


Onlangs meldde De Nederlandsche Bank (DNB) dat er in 2020 voor een recordbedrag is gespaard. De groeiende Nederlandse spaarpot doet men geloven dat er behoorlijk wat goed gevulde bankrekeningen zijn. Maar dat geldt niet voor iedereen. De verdeeldheid is groot, zo blijkt uit onderzoek van Bank.nl

Mensen met een niet-westerse migratieachtergrond hebben een aanzienlijk kleinere financiële buffer dan mensen met een Nederlandsche achtergrond.

Het gemiddelde spaargeld van iemand met een niet-westerse achtergrond komt volgens de laatste cijfers uit op 13.000 euro. De mediaan ligt op 2.100 euro. Voor personen waarvan beide ouders in Nederland zijn geboren zijn deze bedragen 45.700 respectievelijk 17.700 euro.

In plaats van hun spaarrekening te spekken, sturen veel migranten een groot deel van hun inkomsten naar het land van herkomst. Zo blijkt uit gegevens van de Wereldbank. Waar het in 2010 nog ging om een bedrag van 7,8 miljard, werd er in 2020 omgerekend zo’n 11,7 miljard euro vanuit Nederland gestuurd. Dit komt neer op 1,5% van het Bruto Binnenlands Product (BBP).

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.