Ads Top

Verdachte aangehouden voor gebruik nep inlogsites banken

Het cybercrimeteam van de politie eenheid Den Haag heeft begin juli een 22-jarige Hagenaar aangehouden die ervan wordt verdacht nep inlogpanels te hebben gekocht van een inmiddels veroordeelde Almeloër die ze op bestelling bouwde. De nu aangehouden Hagenaar zou panels hebben gekocht waarmee klanten van Belgische banken konden worden opgelicht.

De jonge Hagenaar is naar voren gekomen in het onderzoek naar de afnemers van de panelbouwer, die in de cyberwereld bekend was als Haiku. Haiku leverde de nep inlogsites op bestelling aan verschillende afnemers die daarmee vervolgens door middel van phishing achter de inloggegevens van bankklanten aan gingen. 

Klikten de klanten van een bank op de toegezonden link, die bijvoorbeeld in apps of sms-en werden verstuurd, dan kwamen ze op een door Haiku gebouwd nep-inlogscherm. De inloggegevens voor internetbankieren die daar werden ingevuld werden afgevangen door criminelen die hier vervolgens de bankrekening mee leeghaalden. De Almeloër was daarmee een belangrijke facilitator en leverde ‘cybercrime as a service’.

De aangehouden Hagenaar wordt verdacht van het voorhanden hebben van de panels, oplichting, computervredebreuk  en witwassen. Bij een zoeking in zijn woning zijn gegevensdragers, en cashgeld in beslag genomen. Ook zijn cryptocurrency zoals bitcoins bij de zoeking gevonden. Hoeveel mensen slachtoffer zouden zijn geworden, en hoe veel schade zij hebben geleden, wordt nog onderzocht.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.