Ads Top

Een op drie jonge Nederlanders verzwijgt studieschuld bij hypotheekaanvraag

Maar liefst dertig procent van de Nederlandse jongeren (22 tot 35 jaar) heeft hun studieschuld verzwegen- of is van plan dit te doen.

Het percentage starters op de woningmarkt dat ervoor kiest om hun studieschuld te verzwijgen, is daarmee in twee jaar tijd verdubbeld. Dit blijkt uit onderzoek van Viisi Hypotheken, onder 1.055 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar oud.

Sinds 2018 mogen huizenkopers nog maar honderd procent van de woningwaarde lenen, desondanks worden Nederlandse koophuizen steeds vaker boven de vraagprijs verkocht. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst de helft van de ondervraagde jongeren bereid is te overbieden bij de aankoop van hun eerstvolgende woning. Erg opvallend is daarbij het verschil tussen hoogopgeleiden (61 procent) en praktisch- en middelbaargeschoolden (veertig procent).
Uit het onderzoek blijkt dat hoogopgeleiden vaker een beroep doen op de financiële middelen van hun ouders. In 2021 kunnen ouders tot €105.302,- bijdragen aan de aankoop van een woning door hun kinderen. Deze ‘jubelton’ wordt door hoogopgeleide starters voornamelijk gebruikt om te overbieden.

Een andere opvallende ontwikkeling is de groei van het aantal biedingen zonder voorbehoud van financiering. Wanneer je de financiering dan niet rond krijgt, ben je alsnog verplicht tien procent van de koopsom te voldoen. Je kunt dit makkelijk voorkomen door de wettelijke bedenktermijn voor de aankoop van een woning te verlengen. Nu bedraagt die slechts drie dagen. Wanneer je deze gelijk trekt met de bedenktermijn van een hypotheek  – dus tenminste twee weken -  haal je een hoop onnodige spanning weg. Van alle respondenten is maar liefst 55 procent voor een verlenging van de wettelijke bedenktermijn, naar ten minste twee weken.


1 opmerking:

  1. Mijn naam is Silvia Scali en ik ben mantelzorger. Ik merk dat ik op dit moment het gelukkigst ben. Ik kom als getuigenis van een lening tussen individuen die ik zojuist heb ontvangen. Ik heb mijn lening gekregen dankzij de service van de heer Pierre Michel. Ik begon de procedures met haar afgelopen vrijdag en op dinsdag 10:45 aangezien de banken niet op zaterdag werken, toen kreeg ik de bevestiging dat de overboeking van het bedrag van mijn verzoek van € 85.000 naar mij op mijn rekening was gestuurd en na overleg heel vroeg mijn bankrekening, tot mijn grote verbazing was de overboeking succesvol. Hier is zijn e-mail. combaluzierp443@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.