Ads Top

Lendahand verschaft ondernemers in ontwikkelingslanden toegang tot financiering

Sinds 2013 leende Lendahand ruim 100 miljoen euro aan MKB’ers in landen als India, Kenia, Zuid-Afrika, Mongolië en Chili. Het investeringsplatform zag afgelopen jaar van dichtbij hoe lastig zij het hadden, maar is vastberaden om MKB’ers ook in zware tijden met groeikapitaal te ondersteunen.

Om het hen nog makkelijker te maken, start Lendahand als eerste investeringsplatform in Europa met het wegnemen van wisselkoersrisico’s. Vanaf nu kunnen ondernemers in ontwikkelingslanden via Lendahand geld lenen in hun eigen valuta, terwijl Europese investeerders hun rendement in Euro’s krijgen. Het platform gaat hiervoor een samenwerking aan met de in Nederland gevestigde hedge specialist TCX.

Normaliter lenen MKB-bedrijven in ontwikkelingslanden in de valuta van de buitenlandse investeerder, zoals de euro of de dollar. Maar deze bedrijven genereren hun inkomsten vaak in zwakke valuta uit hun eigen land. De schommelende waarde van die lokale munt is verraderlijk en kan de ondernemer in geval van devaluatie veel geld kosten. Wanneer een ondernemer buitenlandse valuta leent, en de lokale munt in waarde daalt, neemt zijn schuldenlast immers toe. Investeringsplatform Lendahand weet hier alles van. Via het platform leenden de afgelopen 10 jaar investeerders aan maar liefst 26.000 ondernemers ruim 100 miljoen euro uit.

TCX zorgt er voor dat MKB-bedrijven in opkomende economieën kunnen groeien zonder onzekerheid over een devaluerende eigen munt en oplopende schulden. Het bedrijf neemt het wisselkoersrisico van ondernemers over. Door samen te werken met TCX kunnen ondernemers in ontwikkelingslanden straks via Lendahand geld lenen in hun eigen valuta, terwijl de Europese investeerders hun rendement gewoon in Euro’s krijgen. Deze samenwerking is mede mogelijk door het Duitse ministerie BMU, dat via de Duitse ontwikkelingsbank KfW, garant staat voor verliezen die TCX zou kunnen lopen als een via Lendahand gefinancierde ondernemer failliet gaat.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.